Ēnu diena Saeimā 2016.gada 10.februārī

Ināra Mūrniece Saeimas “ēnotājus” aicina stiprināt ticību savai valstij 

“Es priecājos, ka tik daudzi no jums interesējas par Saeimas darbu, par politiku, un priecājos par jūsu vēlmi mācīties un domāt par savām nākotnes profesijām. Lai kādu darbu mēs darītu, ir svarīgi vairot uzticību Latvijas valstij un nekad nezaudēt šo ticību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, trešdien, 10.februārī, Saeimas Sēžu zālē uzrunājot jauniešus, kuri šodien ēnoja Saeimas deputātus un darbiniekus.

Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka Saeimā pavadītais laiks skolēniem bija saistošs un sniedza ieskatu par to, kā darbojas Latvijas valsts likumdevējs un kāda ir Saeimas deputātu atbildība.

Ēnu dienas Saeimā dalībnieku kopbilde 2016.gada 10.februārī

Saeimā šodien viesojās vairāk nekā 250 skolēnu, un biedrības Junior Achievement Latvija valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns atzina, ka parlaments kalpo par paraugu mūsu valsts darba devējiem. Viņš Saeimai kā valsts lielākajam ēnu devējam pasniedza atzinības rakstu par ieguldījumu un atbalstu “ēnu” dienas projektam.

Saeimas “ēnām” šodien bija iespēja iepazīt parlamenta darbu, būt klāt valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā, piedalīties komisiju un frakciju sēdēs.

Jaunieši varēja iepazīt Saeimas namu, apskatīt ekspozīciju „Brīvības ceļš”, kas veidota par godu gaidāmajai Latvijas valstiskās neatkarības faktiskās atjaunošanas 25.gadadienai, kā arī pārbaudīt savas zināšanas par Latvijas ceļu uz neatkarības atjaunošanu, saliekot īpašas puzles.

Visvairāk „ēnotāju” Saeimā šogad bija pieteikušies no Baložu vidusskolas, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas un Talsu Valsts ģimnāzijas.

Parlaments „ēnām” savas durvis vēra jau astoto gadu. Saeima ir viena no populārākajām „ēnošanas” vietām mūsu valstī, un šo iespēju pēdējos gados izmantojuši jau vairāk nekā 1500 skolēnu no visas Latvijas.

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12.klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darbavietu un 4–6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum.

Arī 2016.gadā Ēnu dienas Saeimā dalībniekiem bija iespēja piedalīties erudīcijas konkursā un laimēt pārsteiguma balvas.

No visiem konkursa dalībniekiem Saeimas Prezidijs izlozēja piecus konkursa uzvarētājus, kuri bija pareizi atbildējuši uz visiem jautājumiem.

Piedāvājam apskatīt erudīcijas konkursa izlozes foto, kā arī iepazīties ar jautājumiem un pareizajām atbildēm

Foto no Ēnu dienas Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157663930144820

Vairāk foto: https://www.flickr.com/photos/pasakums
Video "Ēnu diena Saeimā 2016.gadā": https://www.youtube.com/watch?v=P_Us0e6JoOQ

Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Ēnu dienas plāns

 

Atskats uz Ēnu dienu norisi Saeimā:

2015.gads

2014.gads

2013.gads

2012.gads  

2011.gads  

2010.gads  

2009.gads



Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4 – 6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu. Ēnu dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum.  www.enudiena.lv


Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde