Ēnu diena Saeimā 2014.gadā

Ēnu dienā Saeimā vairāk nekā 250 jaunieši iepazīst parlamenta ikdienas darbu 

Lai iepazītu deputātu un parlamenta darbinieku ikdienas darbu, 12.februārī, Ēnu dienā Saeimas namu apmeklēja vairāk nekā 250 jaunieši no visas Latvijas. Piedaloties komisiju sēdēs, Saeimā viesojās arī citu amatpersonu, ministriju ierēdņu, ekspertu un žurnālistu ēnas.


Ēnu dienas Saeimā dalībnieku kopbilde 2014.gada 12.februārī

Atskatoties uz aizvadīto dienu, jaunieši pozitīvi vērtēja iespēju redzēt, kā noris darbs Saeimā, gan plānojot savu karjeru un izvēloties studijas, gan tādēļ, ka paši apsver iespēju iesaistīties politikā.

Jēkaba ielas ēnas šodien līdzdarbojās komisiju darbā, izsakot savu viedokli Eiropas lietu komisijā par augļu un piena pieejamību skolēniem, kā arī Sabiedrības saliedētības komisijā diskutēja par sabiedrības saliedētību. Parlamenta ēnas kopā ar Juridisko biroju arī apmeklēja Satversmes tiesas sēdi.

Jaunākā ēna bija deviņgadīgā Undīne Daniela Skrastiņa no Āgenskalna sākumskolas, kura ēnoja Saeimas Sabiedrisko attiecību birojā, bet vecākā ― divdesmitpiecgadīgā Dagnija Ozola no Latvijas Universitātes, kura ēnoja deputātu Jāni Upenieku. Viena no ēnām atzina, ka savu dienu šodien sākusi trijos no rīta, lai no Liepājas pagūtu atbraukt uz Rīgu.

Jauniešiem visas dienas garumā bija iespēja ne tikai būt klāt komisiju un frakciju sēdēs, bet arī Sēžu zālē noklausīties Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas stāstījumu par likumdošanu, kuras neatņemama sastāvdaļa ir sabiedrības līdzdalība, kā arī par iespēju ikvienam jaunietim piedalīties 4.Jauniešu Saeimā un citos parlamenta rīkotajos pasākumos.

Jaunieši klātienē vēroja Saeimas priekšsēdētājas tikšanos ar Gruzijas vēstnieku, kā arī tradicionāli kopīgi ar deputātiem nofotografējās uz Lielajām marmora kāpnēm. Tāpat parlamenta ēnas piedalījās erudīcijas konkursā un pārbaudīja savas zināšanas par Saeimu, kā arī aplūkoja parlamenta reprezentācijas telpas un individuāli nofotografējās Ēnu dienas kolāžai.

Saeimas priekšsēdētāju S.Āboltiņu ēnoja četri jaunieši ― Elīne Dembska no Liepājas 8.vidusskolas, Lelde Krista Kalniņa no Ventspils 1.ģimnāzijas, Airisa Kalniņa no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, kā arī Vitālijs Markušs no Saldus Profesionālās vidusskolas. Savukārt visvairāk ēnu bija Saeimas priekšsēdētājas biedrei Inesei Lībiņai-Egnerei, kā arī deputātiem Romānam Naudiņam, Raivim Dzintaram, Valdim Zatleram, Ingai Vanagai, Artim Parbikam, Edvardam Smiltēnam, Jānim Upeniekam, Sergejam Potapkinam, Ivetai Grigulei, Jurim Vectirānam, Gaidim Bērziņam un Dzintaram Kudumam.

Saeima šogad jau sesto reizi kļuva par ēnu devēju, un šajā laikā parlaments ir atzīts par vienu no populārākajām ēnošanas vietām Latvijā. 

Šogad visiem Saeimas „ēnotājiem” bija unikāla iespēja nofotografēties pirmajai parlamenta ēnu fotokolāžai. Tie, kuriem bija laiks atnākt un nofotografēties, savu foto var atrast šeit.

Arī 2014.gadā Ēnu dienas Saeimā dalībniekiem bija iespēja piedalīties erudīcijas konkursā un laimēt pārsteiguma balvas.

No visiem konkursa dalībniekiem Saeimas Prezidijs izlozēja piecus konkursa uzvarētājus, kuri bija pareizi atbildējuši uz visiem jautājumiem.

Piedāvājam apskatīt erudīcijas konkursa izlozes foto, kā arī iepazīties ar jautājumiem un pareizajām atbildēm.

Fotogrāfijas no Ēnu dienas Saeimā: http://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157640865797903/

Vairāk fotogrāfijas no Ēnu dienas Saeimā: https://www.flickr.com/photos/pasakums

Video: "Ēnu diena Saeimā" http://ej.uz/gwr8 un "Ko parlamenta ēnas saka par Ēnu dienu Saeimā" http://ej.uz/c6z

Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības


Atskats uz Ēnu dienu norisi Saeimā:


2013.gads

2012.gads  

2011.gads  

2010.gads  

2009.gads

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde