Saeimā Ēnu dienā viesojas gandrīz 200 skolēni (foto)

Trešdien, 17.februārī, Saeimā Ēnu dienas ietvaros viesojas gandrīz 200 dažāda vecuma skolēni no visas Latvijas.

„Lai cik tas šodien Jums liktos neticami, esmu pārliecināts par to, ka kādam no Jums Saeima nākotnē kļūs par darba vietu,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, uzrunājot skolēnus, kuriem šodien bija ekskluzīva iespēja sēdēt deputātu vietās Saeimas sēžu zālē. Arī viņš pirms desmit gadiem nebūtu ticējis, ka nākotnē kļūs par Saeimas priekšsēdētāju, „tomēr dzīvē mēdz būt dažādi negaidīti pavērsieni,” atzina G.Daudze. Saeimas priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja skolēnu lielo interesi par parlamenta darbu un aicināja jauniešus būt politiski aktīviem. 

Skolēniem šodien bija iespēja iepazīt Saeimas deputātu un darbinieku ikdienu. Ēnas piedalījās Saeimas komisiju darbā, noklausījās Saeimas priekšsēdētāja stāstījumu par likumdošanas procesu, kā arī aplūkoja krāšņās reprezentācijas telpas, kurās Saeimas amatpersonas tiekas ar ārvalstu pārstāvjiem.

Saeimas priekšsēdētāja darbam visas dienas garumā sekoja pieci vidusskolēni - Liene Krastiņa no Iecavas vidusskolas, Emīls Anškens un Reinis Osis no Ventspils 1.ģimnāzijas, Arnolds Eizenšmits no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, kā arī Pēteris Āboliņš no Ventspils 4.vidusskolas.

Arī citu Saeimas Prezidija locekļu ikdienas pienākumus iepazina skolēni no dažādām Latvijas vietām. Saeimas priekšsēdētāja biedres Solvitas Āboltiņas darba gaitām sekoja Elva Briņķe no Rīgas 93.vidusskolas, Egija Gailuma no Rīgas 84.vidusskolas, Kristers Rožlejs no Kuldīgas Viļa Plūdoņa ģimnāzijas, Andrejs Dmuhovskis no Liepājas Valsts 1.ģimnāzijas, Singrita Nikolajeva no Talsu Valsts ģimnāzijas, Sanda Irbe un Jānis Lazdovičs no Rīgas Mūzikas internātvidusskolas. 

Saeimas sekretāra Dzintara Rasnača ēnas bija Marta Melece no Rīgas pilsētas 2.ģimnāzijas, Zane Stulpiņa no Jēkabpils 3.vidusskolas un Rihards Kalada no Bauskas novada Uzvaras vidusskolas, savukārt Saeimas sekretāra biedra Andreja Klementjeva darbu iepazina Eva Fībiga no Annas Brigaderes pamatskolas, Elizabete Prudivusa no A.Puškina liceja, Madara Zaviļeiska no Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzijas, kā arī Gļebs Vasiļjevs no Rīgas 94.vidusskolas.

Lielākajai daļai Saeimas deputātu šodien bija vairākas ēnas, kuras dienas gaitā rūpīgi sekoja viņu darbam. Deputāti atzina, ka skolēni deputātu darbam seko ar ļoti lielu interesi un pietāti un izrāda atzīstamu erudīciju likumdošanas jautājumos.

Aizvadītajā gadā Saeima saņēma apbalvojumu kā viens no trim labākajiem „Ēnu dienas 2009” ēnu devējiem.

Ēnu dienu - visā pasaulē populāru skolēnu karjeras izglītības pasākumu - Latvijā rīko organizācija Junior Achievement - Latvia.

Saeimas Preses dienests

 

Foto: http://www.flickr.com/photos/saeima/with/4367565520/#photo_4367565520

Video: https://www.youtube.com/watch?v=sPx0YPUUsaw&list=PLAD616F1923041440&index=129

               https://www.youtube.com/watch?v=dHTdtjmltFk&list=PLAD616F1923041440&index=128

 


 

 

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde