Ēnu diena Saeimā 2015.gadā

Ēnu dienā parlamenta ikdienas darbu prezidentūras laikā iepazīst teju 350 jaunieši

Lai nepastarpināti iepazītu deputātu un parlamenta darbinieku ikdienas darbu Latvijas prezidentūras laikā, Ēnu dienā, 11.februārī, Saeimas namu apmeklēja turpat 350 jaunieši no visas Latvijas – gan deputātu un ministriju ierēdņu, gan arī ekspertu un žurnālistu ēnas. 

Ēnu dienas Saeimā dalībnieku kopbilde 2015.gada 11.februārī

Atskatoties uz aizvadīto dienu, jaunieši pozitīvi vērtēja iespēju apmeklēt parlamentu un gūt ieskatu Saeimas darbā, gan plānojot savu karjeru un izvēloties studijas, gan tādēļ, ka paši apsver iespēju iesaistīties politikā. 

Šogad jaunieši ēnoja Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, viņas biedrus – Inesi Lībiņu-Egneri un Gundaru Daudzi, kā arī Saeimas sekretāru Andreju Klementjevu. Visvairāk ēnotāju bija deputātiem Mārtiņam Bondaram, Jurim Vectirānam, Artusam Kaimiņam un Nellijai Kleinbergai. 

Šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas deputātu vietās pie diskusiju galda sēdās komisijas vadības un deputātu ēnas, lai runātu par repatriācijas, diasporas un imigrācijas jautājumiem un diskutētu, kā veicināt sabiedrības uzticēšanos politiķiem. Savukārt parlamenta ēnas kopā ar Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju izbraukuma sēdē apmeklēja Finanšu un kapitāla tirgus komisiju, bet Cilvēktiesību komisijā ēnotājiem bija iespēja piedalījās diskusijā par aktualitātēm jaunatnes politikas jomā. 

Jaunākā ēna šodien bija deviņgadīgā Veronika Vīksna no J.G.Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskolas, kura ēnoja deputātu Ivanu Klementjevu, bet vecākais ēnotājs – divdesmitseptiņgadīgais Rolands Eglītis, kurš bija deputāta Mārtiņa Bondara ēna.  

Jauniešiem visas dienas garumā bija iespēja būt klāt komisiju un frakciju sēdēs, kā arī Sēžu zālē noklausīties Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces stāstījumu par likumdevēja darbu un iepazīties ar ekspozīciju, kas stāsta par Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē. 

Ēnu dienā jaunieši tradicionāli kopīgi ar deputātiem nofotografējās uz Lielajām marmora kāpnēm. Tāpat parlamentāriešu ēnas piedalījās erudīcijas konkursā un pārbaudīja savas zināšanas par Saeimu, kā arī aplūkoja parlamenta reprezentācijas telpas. 

Saeimas priekšsēdētāju ēnoja seši jaunieši: Kristīne Kalniņa no Bejas pamatskolas 9.klases, Ēriks Ieviņš no Kandavas internātvidusskolas 11.klases, Jete Zumente no Naukšēnu novada vidusskolas 8.klases, kā arī Ilgvars Briedis no Ogres Tehnikuma 12.klases, Jānis Mārtiņš Bērziņš no Valmieras Pārgaujas ģimnāzijas 12.klases un Nauris Kaspars Madzulis no Rīgas Komercskolas - Tālmācības vidusskolas 8.klases.

Visvairāk ēnotāju šogad bija pieteikušies no Valmieras Valsts ģimnāzijas, Tukuma 2.vidusskolas, Rīgas Valsts 3.ģimnāzijas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Rīgas Valsts 2.ģimnāzijas, Daugavpils Krievu vidusskolas-liceja, kā arī Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, Rīgas Ķengaraga vidusskolas, Rīgas 49.vidusskolas, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Aknīstes vidusskolas un Aizputes vidusskolas. Kā parlamenta ēnas bija pieteikušies arī jaunieši no Latvijas augstskolām, tostarp, Latvijas Universitātes un Rīgas Tehniskās universitātes. 

Saeima jau septīto gadu pēc kārtas kļuva par ēnu devēju, un šajā laikā parlaments ir atzīts par vienu no populārākajām ēnošanas vietām Latvijā. 

Arī 2015.gadā Ēnu dienas Saeimā dalībniekiem bija iespēja piedalīties erudīcijas konkursā un laimēt pārsteiguma balvas.

No visiem konkursa dalībniekiem Saeimas Prezidijs izlozēja piecus konkursa uzvarētājus, kuri bija pareizi atbildējuši uz visiem jautājumiem.

Piedāvājam apskatīt erudīcijas konkursa izlozes foto, kā arī iepazīties ar jautājumiem un pareizajām atbildēm.

Ēnu dienas fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima  
Video: „Ēnu diena Saeimā”: https://www.youtube.com/watch?v=Xre0YJmKhlw
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesības

Atskats uz Ēnu dienu norisi Saeimā:

2014.gads

2013.gads

2012.gads  

2011.gads  

2010.gads  

2009.gads

Ēnu diena ir pasaulē atpazīstama un atzīta Junior Achievement karjeras izglītības programma 1.-12. klašu skolēniem, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. JA-YE Latvija īsteno šo programmu un dod iespēju jauniešiem satikties ar saviem potenciālajiem darba devējiem jau četrpadsmito gadu. 


Otrdien, 19.martā
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christopher Robinson
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Apvienoto Arābu Emirātu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Hanan Khalfan Obaid Ali Al Madhani
13:45  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
14:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Bosnijas un Hercegovinas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Anesa Kundurović Miljak
15:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Brazīlijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Maria Edileuza Fontenele Reis
16:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Ugandas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Margaret Mutembeya Otteskov