Ceturtdien Saeimā notiks ikgadējās ārlietu debates

(25.01.2012.)

Ceturtdien, 26.janvārī, Saeimā norisināsies ikgadējās ārpolitikas debates. Tās notiks atsevišķā Saeimas sēdē, kas sāksies pulksten 12.00. Sēdes sākumā deputātus par paveikto un iecerēto valsts ārpolitikā uzrunās ārlietu ministrs, bet pēc tam tiks atklātas debates.

„Ārlietu debates Saeimā notiks jau otro reizi, un esmu gandarīts, ka tās gūst aizvien lielāku uzmanību. To apliecināja arī saturīgā diskusija pagājušajā nedēļā, kurā Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputāti, gatavojoties debatēm, tikās ar ārlietu jomas ekspertiem,” norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Komisijas priekšsēdētājs ieskicē galvenos Saeimas ārlietu debašu virzienus – eirozonas stabilizēšanas pasākumi un diskusijas par Eiropas Savienības (ES) nākotni, diskusijas par nākamo ES daudzgadu budžetu, kā arī Latvijai nozīmīgo ES lauksaimniecības tiešmaksājumu un kohēzijas politikas finansējumu, gaidāmais NATO samits Čikāgā un attiecības ar Krieviju.

„Tomēr ārlietu ministra ziņojuma kritizēšanai vai slavēšanai nevajadzētu būt rītdienas debašu galvenajam mērķim. Daudz būtiskāk būs ikvienam Saeimas deputātam apzināties Latvijas ārpolitikas prioritātes, lai ikdienā sniegtu savu ieguldījumu to sasniegšanā. Saeimai ir būtiska loma Latvijas ārpolitikā, un mums – parlamentāriešiem – jāprot aktīvi sadarboties ar diplomātisko dienestu un valdību, kopīgi aizstāvot Latvijas nacionālās intereses ārvalstīs,” atzīmē O.Kalniņš.

Rīt sekot ārlietu debatēm klātienē tiks aicināti Latvijā rezidējošie ārvalstu vēstnieki, bet tiešraidē Saeimas mājaslapā www.saeima.lv tās varēs vērot ikviens interesents.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli ārlietu ministram ne vēlāk kā 16.janvārī Saeimā jāiesniedz ar Ministru prezidentu saskaņots ikgadējais ziņojums par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā. Šajā ziņojumā jāietver arī informācija par darbību Eiropas Savienības jautājumos.

Gatavojoties ārpolitikas debatēm, 18.janvārī Saeimas Ārlietu komisija uz diskusiju par nozarei būtiskākajiem jautājumiem bija aicinājusi ārlietu ekspertus – akadēmiskās jomas un nevalstiskā sektora pārstāvjus.

Pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika pagājušā gada 27.janvārī, kad pēc ārlietu ministra ziņojuma debatēs runāja 25 deputāti.

Izmaiņas Saeimas kārtības rullī, kas paredz ārpolitikas debašu rīkošanu, tika veiktas 2010.gada rudenī.

Ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai (26.janvārim) tuvākajā Saeimas sēdē.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā