Z.Kalniņa-Lukaševica: Albānijas dalība NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā – būtisks ieguldījums reģiona un alianses drošībā

(13.08.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica otrdien, 13.augustā, tiekoties ar Albānijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Mimozu Haļimi (Mimoza Halimi) pateicās Albānijai par tās dalību NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā Latvijā. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka tas ir būtisks ieguldījums Latvijas, reģiona un visas alianses drošībā.

Pusēm pārrunājot Krievijas asiņaino karu Ukrainā, Saeimas priekšsēdētājas biedre sacīja, ka Krievijai karš ir jāizbeidz un bez nosacījumiem jāizved savs karaspēks no Ukrainas teritorijas.

Z.Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka Krievija joprojām būs nopietnākais un tiešākais drošības drauds mūsu reģionam, atzīmējot, ka hibrīduzbrukumu skaits Eiropai, tostarp informācijas, kibertelpas, ekonomikas un infrastruktūras jomās, turpina palielināties. “Noturības palielināšana un ievainojamības samazināšana visās attiecīgajās jomās ir būtiska, lai sekmīgi pretotos hibrīddraudiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja diplomātiskos līdzekļus kā būtisku atbalstu Ukrainai starptautiskajā arēnā un aicināja Albānijas parlamenta spīkeri apmeklēt Krimas platformas parlamentāro samitu, kas oktobrī norisināsies Rīgā.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Albānijas divpusējās attiecības ir labas un draudzīgas. Saeimas priekšsēdētājas biedre atzīmēja, ka Latvija atbalsta Albānijas eirointegrācijas ceļu un apliecināja gatavību dalīties reformu pieredzē.

Z.Kalniņa-Lukaševica un M.Haļimi pārrunāja arī iespējas, kā pilnveidot Latvijas un Albānijas sadarbību ekonomikā, un novērtēja tiešo avioreisu starp Rīgu un Tirānu nozīmi. Pērn, salīdzinājumā ar 2022.gadu, preču eksports no Latvijas uz Albāniju ir samazinājies, savukārt imports – palielinājies par teju 74 procentiem.

Albānijas vēstniece parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē. M.Haļimi rezidē Polijas galvaspilsētā Varšavā un vienlaikus ir arī vēstniece Igaunijā, Lietuvā un Polijā.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319498690/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 17.augustā