Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece tiekas ar Izraēlas vēstnieci

(10.03.2015.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 10.martā, Saeimas namā tikās ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Hāgitu Ben-Jakovu (Hagit Ben Yaakov). Tikšanās ietvaros pārrunātas abu valstu attiecības un īpaši sadarbība kultūrā, kā arī restitūcijas un holokausta piemiņas jautājumi. 

Pārrunājot ebreju īpašumu restitūcijas jautājumu, I.Mūrniece uzsvēra, ka Saeimas darbakārtībā ir vairāki likumprojekti, kas paredz nekustamo īpašumu nodošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei. Saeimas priekšsēdētāja pauda atbalstu šo likumprojektu tālākai izskatīšanai parlamentā, norādot, ka tie nodoti Ārlietu komisijai. 

Vēstniece pateicās I.Mūrniecei par iespēju kopīgi apmeklēt operas jauniestudējumu „Valentīna”. Amatpersonas bija vienisprātis, ka kinozinātnieces Valentīnas Freimanes dzīves stāsts spilgti atklāj Latvijas vēstures traģiskās lappuses Otrā pasaules kara laikā un kalpo kā abu tautu likteņus vienojošs elements. Vēstniece uzsvēra, ka tieši kultūra ir labākais veids, kā sabiedrībai atklāt vēstures tumšākos brīžus un veicināt sabiedrībā nepieciešamo diskusiju. Vēstniece informēja arī par vairākām izglītojošām izstādēm, kas, piemēram, atklāj ebreju kopienas lomu Rīgas arhitektūrā. Amatpersonas pauda gandarījumu, ka šāda veida kultūras projektus atbalsta arī Latvijas valdība. 

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ebreju kopiena ir neatņemama un Latvijas valstij lojāla sabiedrības sastāvdaļa ar senu vēsturi un tradīcijām. Pārrunājot holokausta piemiņu, I.Mūrniece uzsvēra, ka gan latvieši, gan ebreji ar dziļu izpratni izturas pret otras tautas traģiskajām vēstures lappusēm. 

Hāgita Ben-Jakova Izraēlas vēstnieces amatā ir kopš 2011.gada 18.oktobra. Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Izraēlu tika nodibinātas 1992.gada 6.janvārī, bet Izraēlas vēstniecība Rīgā atvērta tā paša gada oktobrī.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157651261196212/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=o6uz_QTVy9M
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


 

 Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde