Saeimas priekšsēdētāja Saeimā sveic jauno Spānijas vēstnieku

(09.10.2014.)
VideoGalerija

Vidusjūras valstu vidū Latvijai ir labs divpusējās sadarbības partneris – Spānija. Abas valstis vieno konstruktīva sadarbība arī Eiropas Savienības (ES) ietvaros. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 9.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Spānijas Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Pedro Migelu Himenesu Načeru (Pedro Miguel Jiménez Nácher), kurš parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Spānijas kolēģiem, taču joprojām ir neizmantots abu valstu parlamentārās sadarbības potenciāls, vēstniekam sacīja S.Āboltiņa. Puses bija vienisprātis, ka labs solis parlamentāro kontaktu stiprināšanai būtu apmainīšanās ar augsta līmeņa vizītēm. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka laba sadarbības platforma ir arī parlamentu nozaru komisijas, kā piemēru minot Ārlietu un Eiropas lietu komisijas.

Pārrunājot gaidāmo Latvijas prezidentūru ES Padomē, S.Āboltiņa situācijas Ukrainā kontekstā īpaši akcentēja gaidāmo Rīgas Austrumu Partnerības samitu, uzsverot – Latvija cer, ka Rīgas samitā varēs diskutēt par progresu ES austrumu robežas valstīs. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja sacīja – ir būtiski, ka ES austrumu valstis saprot ES Vidusjūras valstu izaicinājumus, savukārt Vidusjūras valstis – Austrumu Partnerības nozīmi.

Latvijas prezidentūras prioritātes būs konkurētspējas un izaugsmes palielināšana, Eiropas digitālā potenciāla iespēju izmantošana ES attīstībā, kā arī ES lomas stiprināšana globālā mērogā, vēstnieku informēja S.Āboltiņa. Savukārt vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas nopietno pieeju, gatavojoties savai ES prezidentūrai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Latvijas tautsaimniecībā. S.Āboltiņa atzina, ka mūsu valsti smagi skāra finanšu un ekonomikas krīze, savukārt vēstnieks pozitīvi vērtēja Latvijas sasniegto kopš neatkarības atjaunošanas. Vienlaikus viņš atzinīgi vērtēja Latvijas pievienošanos eirozonai un nupat notikušās Saeimas vēlēšanas, paužot pārliecību, ka Latvijā turpināsies stabilas izaugsmes kurss. Puses bija vienisprātis, ka ir jāstiprina Latvijas un Spānijas sadarbība ekonomikā.

Sarunā S.Āboltiņa pateicās par Spānijas vēstniecības atbalstu spāņu valodas apmācībām mūsu diplomātiem un apliecināja Latvijas interesi turpināt šo sadarbību.

Vēstnieks sarunas laikā apsveica Latviju ar Valda Dombrovska kandidatūras Eiropas Komisijas viceprezidenta amatam atbalstīšanu Eiropas Parlamenta komitejās.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja vēstniekam vēlēja veiksmīgu kadenci Latvijā, atzīmējot, ka viņš darbu mūsu valstī sācis notikumiem bagātā laikā – patlaban Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, bet jau pēc nepilniem trim mēnešiem Latvija pirmo reizi uzņemsies ES prezidentūras pienākumus.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157648506199876/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=raJu2OV4wDo&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā