S.Āboltiņa pateicas Austrālijai par atbalstu Latvijas dalībai OECD

(08.10.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, Romā tiekoties ar Austrālijas parlamenta Pārstāvju palātas priekšsēdētāju Bronvinu Bišopu (Bronwyn Bishop), pateicās par izteikto atbalstu Latvijas uzņemšanai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Latvija patlaban veic nepieciešamos sagatavošanās darbus, un panākt Latvijas uzņemšanu nākamajā OECD paplašināšanās reizē ir viena no mūsu valsts ārpolitiskajām prioritātēm, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā atzina, ka mūsu valsti ar Austrāliju saista salīdzinoši lielā latviešu diaspora – šajā kontinentā dzīvo ap 25 tūkstošiem tautiešu. Lielākā daļa latviešu uz Austrāliju devās kā bēgļi Otrā pasaules kara laikā, bet tagad latviešu kopiena kļuvusi par neatņemamu un lojālu Austrālijas sabiedrības daļu. 

Pārrunājot valstu divpusējās attiecības, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka pēdējos gados politiskā un ekonomiskā sadarbība starp abām valstīm ir kļuvusi aktīvāka, ko apliecina notikušās politiskās konsultācijas starp Ārlietu ministriju amatpersonām. Kā būtisku amatpersonas uzsvēra arī šo tikšanos, jo iepriekšējā parlamenta spīkeru līmeņa tikšanās noritēja pirms septiņiem gadiem. Saeimas priekšsēdētāja rosināja uzsākt darbu pie līguma par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, kā arī turpināt uzsāktās sarunas par citiem divpusējiem nolīgumiem. 

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvija šogad pievienojusies eirozonai un starptautiskās kredītreitingu aģentūras pozitīvi novērtējušas mūsu ekonomikas perspektīvas. Tas norāda uz mūsu tautsaimniecības makroekonomisko stabilitāti un ilgtspēju, uzsvēra S.Āboltiņa, aicinot Austrālijas uzņēmējus izmantot priekšrocības, ko sniedz mūsu valsts stabilā biznesa vide. 

Amatpersonas pārrunāja arī gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) Padomē nākamā gada pirmajā pusē. S.Āboltiņa uzsvēra, ka mūsu prezidentūra koncentrēsies uz tādām prioritātēm kā ES konkurētspēja un izaugsme, ES digitālais potenciāls un ES loma globālajā arēnā. Vienlaikus Latvijas prezidentūras laikā īpaša uzmanība tiks pievērsta ES attiecībām ar reģionam nozīmīgiem un līdzīgi domājošiem partneriem, tostarp Austrāliju.

Tāpat S.Āboltiņa izteica pateicību Austrālijas pusei par sadarbību ar mērķi atbrīvot Ēģiptē notiesāto Pēteri Gresti. Latvijas vēstniecība Kairā turpina aktīvi sekot līdzi P.Grestes lietas attīstībai, informēja Saeimas priekšsēdētāja. 
Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 6. līdz 8.oktobrim uzturas darba vizītē Itālijas galvaspilsētā Romā, kur piedalās 8.Āzijas-Eiropas parlamentārās sadarbības sanāksmē.

 
Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā