Jānis Vucāns ar Kosovas delegāciju dalās parlamenta pieredzē, veicinot sabiedrības līdzdalību likumdošanā

(12.06.2013.)
Galerija

Lai dalītos Latvijas uzkrātajā pieredzē, parlamentam veidojot dialogu ar sabiedrību un veicinot sabiedrības līdzdalību likumdošanā, Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns trešdien, 12.jūnijā, Saeimas namā tikās ar Kosovas Asamblejas vicespīkeru Glauku Koņufcu (Glauk Konjufca) un viņa vadīto parlamenta deputātu un nevalstisko organizāciju pārstāvju delegāciju.

J.Vucāns uzsvēra – viena no Saeimas darba prioritātēm ir parlamenta atvērtība, sadarbība ar sabiedrību un tās iesaiste likumdevēja darbā, un būtisks instruments sabiedrības līdzdalības veicināšanai likumdošanā ir Latvijas pilsoņiem dotās tiesības, savācot 10 000 parakstu, iesniegt Saeimā kolektīvo iesniegumu. Kosovas parlamenta vicespīkers akcentēja Latvijas parlamenta veiksmīgo sadarbību ar sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām un atzinīgi vērtēja iespēju parakstus kolektīvajam iesniegumam vākt arī elektroniski, kas Kosovā patlaban netiek nodrošināts.

Grozījumi, kas paredz Latvijas pilsoņiem tiesības Saeimā iesniegt kolektīvo iesniegumu, stājās spēkā aizvadītā gada sākumā, un kopš tā laika parlaments ir saņēmis četras šādas iedzīvotāju iniciatīvas - par atbildību par Saeimas deputātu zvēresta laušanu, izmaiņām C vīrushepatīta ārstēšanai nepieciešamo medikamentu valsts kompensācijās, limita noteikšanu braukšanas ātruma kontroles mērierīču fiksētajam transportlīdzekļu braukšanas ātrumam un eiro ieviešanas atlikšanu, Kosovas kolēģus un nevalstisko organizāciju pārstāvjus informēja J.Vucāns.

Raksturojot kolektīvajā iesniegumā ietveramo informāciju, Saeimas sekretāra biedrs sacīja, ka tajā jānorāda prasījums Saeimai un īss tā pamatojums, kā arī fiziskā persona, kas pilnvarota pārstāvēt kolektīvā iesnieguma iesniedzējus, tās adrese un kontaktinformācija. Kolektīvais iesniegums nedrīkst ietvert tādu prasījumu, kurš ir acīmredzami nepieņemams demokrātiskā sabiedrībā vai klaji aizskarošs, kolektīvais iesniegums nedrīkst pārkāpt vērtības, kas respektē cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības, tostarp minoritāšu tiesības.

J.Vucāns Kosovas delegāciju informēja arī par kolektīvo iesniegumu izskatīšanas gaitu parlamentā.

Tikšanās laikā Saeimas sekretāra biedrs akcentēja, ka ikvienam ir tiesības arī individuāli vērsties Saeimā ar iesniegumu un parlaments gadā saņem vidēji 6000 iesniegumu.

Kosovas delegācija no 10. līdz 12.jūnijam uzturas Latvijā mācību vizītes ietvaros ar Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas misijas Kosovā atbalstu, lai pārņemtu Latvijas pieredzi un labo praksi parlamenta sadarbības nodrošināšanā ar pilsonisko sabiedrību un nevalstiskajām organizācijām.

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634041065249/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā