Āboltiņa vēstniecei pateicas par ieguldījumu Latvijas un Francijas attiecību stiprināšanā

(22.01.2013.)
VideoGalerija

Latvijas un Francijas divpusējās attiecības attīstās ļoti sekmīgi visos līmeņos, un tas paver ceļu Latvijas interešu īstenošanai — veidot intensīvu divpusējo un daudzpusējo politisko dialogu un ekonomisko sadarbību ar Franciju. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 22.janvārī, Saeimas namā tiekoties Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Šantālu Puarē (Chantal Poiret). Vēstniece bija ieradusies atvadu vizītē.

Pēdējie gadi Latvijas un Francijas divpusējās attiecībās bijuši piepildīti svarīgiem notikumiem gan politiskajā dialogā un ekonomiskajā sadarbībā, gan kultūras jomā, uzsvēra S.Āboltiņa. Abu valstu attiecības nostiprina 2008.gadā Latvijas un Francijas premjerministru parakstītā Politiskā deklarācija par stratēģisko partnerību, kuru papildina pagājušā gadā abu valstu ārlietu ministru parakstītais Rīcības plāns. Saeimas priekšsēdētāja akcentēja arī parlamentārās sadarbības nozīmi dialoga veidošanā starp abām valstīm un norādīja, ka Rīcības plāns paredz arī intensificēt parlamentāros kontaktus.

Arī vēstniece atzinīgi vērtēja abu valstu deklarāciju, jo tā veido ietvaru Latvijas un Francijas sadarbībai. Savukārt, pārrunājot sadarbību starp abu valstu parlamentiem, Š.Puarē informēja, ka arī Francijas parlamentā pavisam nesen izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentu.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās vēstniecei par Francijas atbalstu NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misijai un Latvijas ceļam uz dalību Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Tāpat S.Āboltiņa pateicās Š.Puarē par atbalstu franču valodas apmācībām Latvijas valsts iestāžu darbiniekiem un uzsvēra, ka tas ir īpaši būtiski, gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē. Savukārt vēstniece apliecināja Francijas gatavību dalīties pieredzē īpaši kultūras programmu sagatavošanā pirms Latvijas prezidentūras.

Pārrunājot Latvijas un Francijas divpusējās attiecības, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Francija Latvijai ir svarīgs ekonomiskās sadarbības partneris. Pagājušajā gadā savu darbību atjaunoja Francijas-Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera un darbību uzsāka Francijas ekonomikas dienests, sacīja Saeimas priekšsēdētāja un pauda gandarījumu, ka Latvija ir viena no 44 pasaules valstīm, kurā darbojas šāds dienests.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja arī Latvijas un Francijas sadarbību kultūras jomā, kas tradicionāli ir aktīva. Savukārt vēstniece uzsvēra, ka abu valstu sadarbība kultūras jomā kļūs vēl ciešāka, Latvijai kļūstot par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā.

Sarunas noslēgumā S.Āboltiņa pateicās vēstniecei par personīgo ieguldījumu Latvijas un Francijas attiecību stiprināšanā un uzdāvināja medaļu ar Saeimas nama attēlu.

Š.Puarē vēstnieces pienākumus Latvijā pildīja kopš 2010.gada 30.aprīļa.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632584732852/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=1Xuh5bQYyYA
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā