Lībiņa-Egnere vēstniecei pateicas par attiecību stiprināšanu starp Latviju un Filipīnām

(18.10.2012.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere ceturtdien, 18.oktobrī, tiekoties ar Filipīnu ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Mariju Zeneidu Angaru Kolinsoni (Maria Zeneida Angara Collinson), pateicās vēstniecei par personīgo ieguldījumu Latvijas un Filipīnu attiecību stiprināšanā. Vēstniece pastāvīgi rezidēja Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā un Saeimas namā bija ieradusies atvadu vizītē.

„Mūsu valsts redz Filipīnas kā nozīmīgu spēlētāju Klusā okeāna reģionā un ir ieinteresēta abu valstu divpusējo attiecību intensificēšanā. Mēs esam pārliecināti, ka Filipīnu vēstniecības slēgšana Stokholmā neietekmēs abu valstu attiecību veiksmīgo virzību,” uzsvēra I.Lībiņa-Egnere.

Saeimas priekšsēdētājas biedre apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta ilgtermiņā attīstīt draudzīgas attiecības starp abām valstīm, tostarp parlamentārajā līmenī, kā arī ekonomikā, izglītībā un kultūrā.

Vēstniece pauda gandarījumu, ka Latvijas parlaments ir ielicis labu pamatu abu valstu politisko kontaktu padziļināšanai, Saeimā izveidojot deputātu grupu sadarbībai ar Filipīnu parlamentu. Deputātu sadarbības grupā šobrīd ir divpadsmit deputātu un tās vadītājs ir Valdis Liepiņš.

Pārrunājot abu valstu divpusējo sadarbību, puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Filipīnu divpusējās sadarbības līguma kultūrā un izglītībā parakstīšana jau tuvākajā laikā sniegtu iespēju abu valstu studentiem un zinātniekiem papildināt zināšanas otras valsts izglītības un pētniecības centros.

Tikšanās laikā pārrunāta arī divpusējā ekonomiskā sadarbība. Puses bija vienisprātis - Latvijas un Filipīnu ekonomiskās attiecības pagaidām nav pietiekami aktīvas, taču ir labs potenciāls to attīstīšanai. „Āzijas tirgus ir viens no straujāk augošajiem pasaulē. Uzņēmēji no mūsu valsts ir ieinteresēti jaunu tirgu un eksporta galamērķu apgūšanā, tostarp Āzijas reģionā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Latvija uzņēmējiem no Filipīnām piedāvā izmantot mūsu valsts labi attīstīto satiksmes infrastruktūru, jo Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ kalpo kā tilts starp austrumiem un rietumiem, pauda I.Lībiņa-Egnere. Arī vēstniece apliecināja Filipīnu uzņēmēju gatavību dalīties uzkrātajā loģistikas pakalpojumu attīstīšanas pieredzē, kā piemēru minot faktu, ka Filipīnu ostu attīstīšanas un apkalpošanas uzņēmumi ir ietekmīgi spēlētāji daudzās pasaules valstīs.

Pārrunājot sadarbību kultūrā, vēstniece uzsvēra, ka Latvijai ir daudz kultūras bagātību, kuras rādīt pasaulei, un apliecināja Filipīnu gatavību savā valstī pieredzes apmaiņai uzņemt māksliniekus no Latvijas.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631798027839/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

 


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 2.jūlijā