Latvijas parlamentārieši uzsver Austrumu partnerības lomu ES ārpolitikā

(10.09.2012.)

Baltijas valstu un Polijas parlamentārieši Eiropas Savienības (ES) kopējās ārējās un drošības politikas, kopējās drošības un aizsardzības politikas starpparlamentārajā konferencē Kiprā pirmdien, 10.septembrī, panāca ES Austrumu partnerības lomas uzsvēršanu konferences secinājumos. Tādējādi līdzās priekšlikumiem par ES lomu dienvidu kaimiņu demokrātiskās pārejas veicināšanā konference vienlīdz nozīmīgu lomu piešķir ES Austrumu partnerības valstīm jeb ES austrumu kaimiņiem.

Starpparlamentārā konference notiek pirmo reizi, un tā tiek rīkota Kipras prezidentūras ES Padomē ietvaros.

Saeimu starpparlamentārajā konferencē pārstāv Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica, kā arī Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja biedrs Ivans Klementjevs.

Lai arī ES dienaskārtības uzmanības centrā šobrīd ir sadarbība ar Ziemeļāfriku un Vidusjūras dienvidu daļas valstīm, attiecībām ar austrumu partneriem jeb Austrumu partnerībai jābūt tikpat būtiskam ES ārpolitikas virzienam, uzsver Baltijas un Polijas parlamentārieši. Austrumu partnerības politikas ietvaros ES veido attiecības ar Ukrainu, Moldovu, Gruziju, Armēniju, Azerbaidžānu, kā arī Baltkrieviju.

Par starpparlamentārās konferences rīkošanu ES dalībvalstu parlamentu spīkeri vienojās ES valstu parlamentu priekšsēdētāju ikgadējā konferencē pagājušā gada aprīlī Briselē un šī gada aprīlī Varšavā. Turpmāk konference aizstās ES dalībvalstu parlamentu aizsardzības komisiju un ārlietu komisiju atsevišķās tikšanās. Turpmāk starpparlamentārās konferences notiks reizi pusgadā.

Latvijai kā ES prezidējošajai valstij ES Padomē parlamentārās dimensijas ietvaros 2015.gada pirmajā pusē arī būs jāorganizē šāda sanāksme.

Eiropas Savienības ārpolitikas un drošības politikas jautājumiem veltītā starpparlamentārā konference 9. un 10.septembrī notiek Kipras pilsētā Pafosā. Darba kārtībā ir ES aktuālie jautājumi ES ārlietu un drošības politikas jomās, Arābu pavasaris, Kipras prezidentūras ES Padomē prioritātes ārlietu un drošības politikas jomās. Tajā piedalījās visu ES dalībvalstu parlamentu delegācijas un Eiroparlamenta delegācijas pārstāvji. Tāpat konferencē novērotāja statusā piedalījās ES kandidātvalstu nacionālo parlamentu pārstāvji.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde