Saeimā viesojas Šveices parlamentārieši

(16.04.2009.)

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāti ceturtdien, 16.aprīlī, tikās ar Šveices Konfederācijas Federālās Asamblejas Finanšu delegāciju, kuru vada Šveices un Baltijas valstu Tirdzniecības kameras prezidents Bruno Cuppigers (Bruno Zuppiger).

Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Karina Pētersone viesiem pastāstīja par komisijas darbu, sagatavojot ar nodokļu sistēmu, finanšu vadību un banku sektoru saistītus likumprojektus. K.Pētersone akcentēja, ka šajā procesā ļoti būtiska ir sadarbība ar atbildīgajām institūcijām un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem. 

Savukārt B.Cuppigers informēja, ka Šveices parlamenta delegācija ieradusies Latvijā, lai ar Latvijas parlamentāriešiem pārrunātu abām valstīm aktuālus jautājumus. Tāpat viņš iepazīstināja ar Šveices divpalātu parlamenta struktūru, kā arī ar likumu un lēmumu pieņemšanas procesu. Darbs Šveices parlamentā 246 ievēlētajiem deputātiem nav pamatnodarbošanās, un viņi var strādāt arī citu darbu vai nodarboties ar uzņēmējdarbību, uzsvēra B.Cuppigers. 

Ar Šveices kolēģiem pārrunājot situāciju Latvijas ekonomikā un finansēs, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts Arturs Krišjānis Kariņš (JL) atzina, ka, izdevumiem ievērojami pārsniedzot ieņēmumus, mūsu valsts pašlaik ir ļoti sarežģītā situācijā. Valdības uzdevums ir strādāt ar budžeta grozījumiem un panākt, lai deficīts nepārsniegtu piecus procentus. „Lai gan būs ļoti grūti un smagi izšķirties, esmu pārliecināts, ka politiski mēs spēsim vienoties un atradīsim ceļu, kā mazināt izdevumus,” sacīja A.K.Kariņš un uzsvēra, ka vēl viens grūts uzdevums būs skaidrot sabiedrībai pieņemto lēmumu nepieciešamību. 

Šveices parlamenta delegāciju interesēja, kurās nozarēs Latvija plāno taupīt un kā tas ietekmēs, piemēram, izglītības jomu. 

„Šādas tikšanās, kurās mēs varam pārrunāt globālās krīzes izraisītās sekas un aktuālus finanšu sfēras jautājumus, ir lieliska iespēja stiprināt mūsu kontaktus gan politiskajā, gan arī parlamentārajā līmenī,” sarunas noslēgumā uzsvēra K.Pētersone.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā