Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar Japānas Imperatoru

(05.03.2009.)

Oficiālās vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās Japānas Imperatoru Akihito (Akihito) un Imperatori Mičiko (Michiko).

Saeimas priekšsēdētājs atzīmēja, ka Latvijas un Japānas attiecībām ir sena vēsture. Japāna bija viena no pirmajām valstīm, kas 1919.gadā de facto atzina mūsu valsts neatkarību. „Kopš Latvijas kā neatkarīgas valsts izveidošanas Japānas un Latvijas attiecības ir pastāvīgi pilnveidojušās un, neskatoties uz 50 gadus ilgušo Latvijas okupāciju, saites starp mūsu valstīm nekad nav pārtrūkušas,” teica G.Daudze.  

Japānas imperators atzina, ka viņam joprojām spilgtā atmiņā ir 2007.gadā notikusī vizīte Latvijā. Viens no spēcīgākajiem iespaidiem viņam ir bijis Okupācijas muzeja apmeklējums. Muzejā ir izstādīti arī eksponāti, kurus latviešu izsūtītajiem savulaik dāvājuši Japānas karagūstekņi.

G.Daudze pateicās Japānas pusei par iespēju apmeklēt Japānu oficiālā vizītē un augstu novērtēja uzņemošās puses viesmīlību. Imperators Akihito pateicās par Saeimas priekšsēdētāja dāvāto Lielvārdes jostu, savukārt Imperatore Mičiko atzina, ka jostas simbolismā viņa saskata līdzības ar japāņu tautas tradīcijām.
 
Oficiālā vizītē Japānā G.Daudze šonedēļ atrodas pēc Japānas parlamenta Pārstāvju palātas spīkera Johei Kono (Yohei Kono) ielūguma. Japānas apmeklējuma laikā Saeimas priekšsēdētājs tikās arī ar Japānas parlamenta abu palātu priekšsēdētājiem, Japānas ārlietu ministru, Japānas ārējās tirdzniecības organizācijas priekšsēdētāju, parlamenta Japānas - Latvijas sadraudzības grupas deputātiem un citām amatpersonām.

Ceturtdien, 4.jūlijā