Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar Šrilankas ārlietu ministru (foto)

(29.01.2009.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze ceturtdien, 29.janvārī, tikās ar Šrilankas Demokrātiski Sociālistiskās Republikas ārlietu ministru Rohitu Bogolāgamu (Rohitha Bogollagama). Sarunā piedalījās arī deputātu grupas sadarbībai ar Šrilankas parlamentu priekšsēdētāja Silva Bendrāte (JL) un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Eglītis (TP).

G.Daudze pauda gandarījumu, ka ir radīti priekšnoteikumi aktīvākām attiecībām starp Latviju un Šrilanku. Par to liecina gan abu valstu prezidentu tikšanās pagājušā gada septembrī, gan abās valstīs izveidotās starpparlamentu sadarbības grupas.

Šrilankas ārlietu ministrs uzsvēra, ka šī vizīte ir apliecinājums Šrilankas vēlmei veidot ciešākas saites ar Latviju kā Eiropas Savienības dalībvalsti. Kā tuvākos soļus ceļā uz ciešāku sadarbību viņš minēja starpvalstu saprašanās memorandu kultūras un izglītības jomā, līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu un līgumu par investīciju aizsardzību, kas patlaban atrodas saskaņošanas stadijā. 

Latvija ir ieinteresēta un atvērta ekonomiskai sadarbībai, un šie līgumi būtu nopietns solis, lai palielinātu investīciju apjomu, atzina Saeimas priekšsēdētājs. 

Patlaban abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjomi ir nelieli. Latvija uz Šrilanku galvenokārt eksportē elektriskās iekārtas un trikotāžu, savukārt galvenais importa produkts no Šrilankas ir tēja.

Savukārt Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Eglītis uzsvēra, ka daudzi Šrilankas jaunieši izvēlas mācīties medicīnu tieši mūsu valsts augstskolās un šogad studijas Latvijā uzsākuši 56 šrilankieši. Viņš informēja, ka Ārlietu komisija strādā pie likuma grozījumiem, lai būtiski atvieglotu uzturēšanās atļauju iesniegšanas procedūru ārvalstu studentiem un tādējādi ieinteresētu viņus izvēlēties Latvijas augstskolu piedāvājumu.


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 4.jūlijā