Saeimā tiekas Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisijas

(15.01.2009.)

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu Ārlietu komisiju deputāti trešdien, 14.janvārī, Saeimā spriežot par sadarbības un drošības jautājumiem, vienojās efektivizēt darbu Baltijas jūras reģiona starpvalstu forumos. 

„Baltijas jūras reģionā pastāv virkne sadarbības forumu, piemēram, Baltijas Asambleja, tomēr to efektivitāte varētu būt labāka,” norādīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC), kurš vadīja Baltijas parlamentāriešu tikšanos.

Andris Bērziņš pauda gandarījumu, ka visu trīs parlamentu pārstāvji vienprātīgi vienojās meklēt jaunus veidus, kā uzlabot reģionālo sadarbības forumu efektivitāti un nolēma definēt konkrētus sadarbības virzienus.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši tikšanās laikā Rīgā apsprieda Baltijas valstu pilntiesīgu iekļaušanos Ziemeļvalstu kopienā, kā arī turpmāko Baltijas reģiona integrāciju un attīstības virzienus. Otrs jautājumu bloks bija saistīts ar transatlantisko sadarbību reģiona drošības stiprināšanā. Šajā domu apmaiņā piedalījās arī Latvijas Aizsardzības ministrijas un ASV vēstniecības Latvijā pārstāvji.

Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas delegācija Rīgā bija ieradusies tās priekšsēdētāja Svena Miksera (Sven Mikser) vadībā, bet Lietuvas delegāciju vadīja komisijas priekšsēdētājs Audronis Ažubalis (Audronius Ažubalis).

Baltijas valstu parlamentu Ārlietu komisiju tikšanās tiek rīkotas regulāri. Pagājušajā reizē triju Baltijas valstu parlamentārieši 2007.gada septembrī tikās Igaunijas galvaspilsētā Tallinā. Savukārt nākamā tikšanās tiks rīkota Lietuvā.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā