Saeimas deputāti tiekas ar Eiropas ombudu (foto)

(30.09.2008.)

Otrdien, 30.septembrī, Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Jānis Šmits un Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisiju deputāti tikās ar Eiropas ombudu Nikoforu Diamanduru (P.Nikoforos Diamandouros).



Sarunā ar deputātiem Eiropas ombuds pastāstīja, ka viņa vizītes mērķis ir sniegt sabiedrībai informāciju par tiesībām un iespējām vērsties pie Eiropas ombuda ar sūdzībām par Eiropas Savienības (ES) institūciju pieļautajām kļūdām pārvaldē. Tie ir gadījumi, ja ES iestāde nerīkojas saskaņā ar tiesību aktiem, neievēro labas pārvaldības principus vai pārkāpj cilvēktiesības. N.Diamanduru akcentēja, ka ieradies lūgt Saeimas atbalstu sabiedrības izpratnes veicināšanā un zināšanu paplašināšanā par tiesībām vērsties pie Eiropas ombuda.

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti interesējās, kādas kļūdas pieļauj ES iestādes un struktūras, kā rezultātā rodas slikta vai neveiksmīga pārvaldība. N.Diamanduru kā piemēru minēja administratīvo noteikumu pārkāpumus, negodīgu attieksmi, diskrimināciju, varas ļaunprātīgu izmantošanu, atbilžu nesniegšanu un atteikšanos sniegt informāciju, kā arī nepamatotu kavēšanos lēmumu pieņemšanā.

Tiekoties ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, Eiropas ombuds informēja, ka kopš Latvijas iestāšanās ES ombuds no mūsu valsts iedzīvotājiem ir saņēmis 64 sūdzības. 2007.gadā un šogad saņemtas 14 sūdzības, no kurām tikai viena ir pieņemta izskatīšanai, bet pārējās nosūtītas Latvijas tiesībsargam, jo nav saistītas ar ES institūciju darbību.

Savukārt Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja V.Paegle pauda atbalstu N.Diamanduru centieniem informēt pēc iespējas plašāku sabiedrību un apliecināja gatavību šim mērķim izmantot izdevumu „Eiroziņas”.



Preses dienests
 

Ceturtdien, 4.jūlijā