Saeimā viesojas Ungārijas parlamentārieši

(17.09.2008.)

Trešdien, 17.septembrī, Saeimā viesojās Ungārijas Republikas parlamenta deputātu delegācija Lajoša Sīča (Lajos Szűcs) vadībā.

Tiekoties ar Ungārijas parlamentāriešiem, Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone pauda viedokli, ka abas valstis ir ieinteresētas parlamentāro kontaktu aktivizēšanā, un šī vizīte ir būtisks solis politiskā dialoga attīstībā.

Puses pārrunāja ar abu parlamentu darba specifiku un sprieda par ekonomisko un politisko situāciju abās valstīs, atzīstot, ka abām valstīm šogad stāv priekšā ļoti sarežģīts budžeta pieņemšanas process.

Sarunā ar Saeimas sekretāru Dzintaru Rasnaču Ungārijas parlamentārieši pārrunāja parlamentu darbu praktiskos jautājumus - likumprojektu pieņemšanu, informācijas publicēšanu par parlamentu darbu, kā arī balsošanas kārtību.

Viesi pastāstīja, ka viņi parlamentā veic notāru pienākumus un ir atbildīgi par likumprojektu un lēmumu parakstīšanu, balsošanu organizēšanu un balsu skaitīšanu. Notārus ievēl proporcionāli no parlamentā pārstāvētajām partijām.

Ar Ungārijas viesiem tikās arī deputātu grupas sadarbībai ar Ungārijas parlamentu priekšsēdētāja Silva Bendrāte un grupas deputāti. Tikšanās laikā S.Bendrāte akcentēja, ka nepieciešams veidot ciešākus sakarus starp abu valstu parlamentiem un tikties biežāk.

Pārrunājot sociālos jautājumus, puses atzina, ka Rietumeiropa šobrīd saskaras ar sabiedrības novecošanās problēmu. Ungārijas delegācijas pārstāvji pastāstīja, ka viņu valstī norit diskusijas par iespējām ilgāk nodarbināt cilvēkus, kā arī paaugstināt pensijas vecumu. Puses arī atzina, ka darbaspēka migrācija ir viens no iespējamajiem problēmas risinājumiem.  

Atbildot uz Ungārijas parlamentāriešu jautājumiem, S.Bendrāte informēja par Latvijas pozīciju Gruzijas jautājumā un Saeimas ārkārtas sesijā pieņemto paziņojumu par Krievijas militāro uzbrukumu Gruzijai, kā arī mūsu valsts sniegto humānu palīdzību Gruzijai.

 

Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā