Saeimas komisijas deputāti ar Rumānijas prokuroriem diskutē par korupcijas apkarošanu

(06.06.2008.)

Piektdien, 6.jūnijā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Rumānijas Korupcijas apkarošanas specializētās prokuratūras delegāciju.

Tikšanās dalībnieki pārrunāja korupcijas problēmas, kas vienādā mērā skar visas valstis, un atzina, ka cīņai pret korupciju jāveido efektīva antikorupcijas sistēma, kurā jāiesaistās dažādām organizācijām, kā arī jāmazina iespēja ietekmēt svarīgu lēmumu pieņemšana.

Komisijas priekšsēdētājs viesus iepazīstināja ar komisijas darbu cīņā pret korupciju, tostarp veiktajām izmaiņām likumdošanā un korupcijas risku analīzi valsts institūcijās. J.Dalbiņš minēja, ka valsts straujā ekonomiskā izaugsme, plaši pieejamie kredīti, aktīvais nekustāmā īpašuma tirgus, rada iespējas korupcijai, un pašvaldības ir vismazāk aizsargātas pret to.

Komisijas deputāts Dainis Turlais (LPP/LC) norādīja, ka valstī jāizveido stingra nodokļu kontrole un jādomā, ka ierobežot lielus skaidras naudas darījumus, lai cīnītos pret korupciju.

Komisijas priekšsēdētājs minēja, ka izveidojusies produktīva sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām, kas kā eksperti novēro un brīdina par iespējamiem koruptīviem darījumiem.

Rumānijas delegācijas pārstāvji iepazīstināja ar situāciju korupcijas apkarošanas jomā savā valstī, norādot, ka viena no lielākajām korupcijas iespējām ir birokrātija un valsts ierēdņu zemās algas.

 


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā