Saeimas Aizsardzības komisija tiekas ar Zviedrijas kolēģiem

(30.05.2008.)

Ceturtdien, 29.maijā, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš un komisijas deputāti tikās ar Zviedrijas Karalistes Ministru kabineta Aizsardzības komisijas delegāciju.

Komisijas priekšsēdētājs pauda gandarījumu, ka starp abām valstīm pastāv ilga sadarbība aizsardzības jomā un pateicās Zviedrijai par atbalstu militāro spēku attīstībā. Arī nākotnē abu valstu sadarbībai ir lielas perspektīvas, atzina tikšanās dalībnieki, tostarp Baltijas jūras reģiona drošības kontekstā, starptautisko militāro operāciju ietvaros un enerģētikas drošības jomā. Latvija ieinteresēta diskutēt ar Zviedriju par Baltijas valstu gaisa telpas kontroli un patrulēšanu, ko šobrīd nodrošina NATO, piebilda J.Dalbiņš.

J.Dalbiņš viesiem pastāstīja par mūsu valsts bruņoto spēku attīstību, finansējumu aizsardzības jomai, kā arī Zemessardzes attīstību.
Runājot par militārā personāla izglītošanu un apmācību, komisijas priekšsēdētājs atzinīgi novērtēja Zviedrijas ieguldījumu Baltijas Aizsardzības koledžas (BALTDEFCOL) attīstībā un pauda viedokli, ka Zviedrija varētu atbalstīt šo projektu arī turpmāk. Tikšanās dalībnieki pārrunāja arī karavīru rehabilitāciju pēc dalības starptautiskajās misijās.

Savukārt Zviedrijas delegācija pastāstīja par savas valsts armijas reformām, kas palielinājušas tās mobilitāti, kā arī diskusijām par pāreju uz pilnīgu vai daļēju profesionālo armiju.

 
 Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā