Saeimas komisijas tiekas ar Čehijas parlamentāriešiem (foto)

(27.05.2008.)

Otrdien, 27.maijā, Saeimā viesojās Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas Mandātu un imunitātes komisijas delegācija.



Tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāja biedri, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Vinetu Muižnieci un komisijas deputātiem, puses apsprieda abām komisijām aktuālos jautājumus.

Čehijas parlaments patlaban strādā pie likuma par interešu konflikta novēršanu, tādēļ viesus interesēja Latvijas pieredze šajā jomā. Juridiskās komisijas deputāti norādīja, ka Latvijas amatpersonas ir pakļautas visai stingriem ierobežojumiem, kas ar retiem izņēmumiem neļauj apvienot amatus un gūt papildu ienākumus.

Tāpat viesi jautāja par Latvijā pastāvošo praksi, rīkojot referendumus, jo Čehijā nav atsevišķa likuma, kas regulētu nacionāla līmeņa referendumu organizēšanu. Čehijas parlamentārieši pastāstīja par savas valsts pieredzi, rīkojot tautas nobalsošanas pašvaldību līmenī.

Tikšanās dalībnieki parunāja arī Lisabonas līguma ratifikācijas gaitu abās valstīs.



Savukārt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētāja biedrs Māris Ārbergs un komisijas deputāti ar Čehijas kolēģiem apmainījās viedokļiem par deputātu administratīvo sodīšanu un amatpersonu interešu konflikta novēršanu.

Informējot par Saeimas darbu, M.Ārbergs pastāstīja, ka ir uzlabojusies debašu kultūra Saeimas sēžu laikā un deputāti nevelta viens otram nepatīkamus izteikumus. Turklāt pēc komisijas deputātu ierosinājuma ir uzsākta iedzīvotāju pieņemšanas telpas izveide Saeimā.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā