Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze dosies vizītē uz Kanādu un ASV

(23.05.2008.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze no 25. līdz 30.maijam oficiālā vizītē apmeklēs Kanādu, bet no 30.maijā līdz 3.jūnijam darba vizītē uzturēsies Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV).

Kanādas apmeklējums ir atbildes vizīte Kanādas parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāja Pītera Milikena (Peter Milliken) oficiālajai vizīte Latvijā 2003.gadā.

„Latvijai un Kanādai ir daudz kopīga, un labs apliecinājums abu valstu ciešajām un draudzīgajām attiecībām ir bezvīzu režīma ieviešana pagājušā gada nogalē. Man būs īpašs prieks tikties ar latviešu kopienu Otavā un Toronto, kas ir ļoti aktīva un daudz panākusi Latvijas interešu aizstāvībā Kanādā,” uzskata G.Daudze.

Viens no galvenajiem tematiem vizītes laikā būs NATO misija Afganistānā, jo abām valstīm tā pašreiz ir lielākā misija ārvalstīs. Savukārt, runājot par ekonomisko sadarbību, Latvija ir gatava noslēgt ar Kanādu investīciju aizsardzības līgumu, savukārt Kanādas puse ir ieinteresēta attīstīt sadarbību ar mūsu ostām, norāda Saeimas priekšsēdētājs.

Vizītes ietvaros notiks vairākas tikšanās par enerģētikas jautājumiem. Kanāda ir viena no energoresursu eksportētājvalstīm un tās rīcībā ir attīstītas enerģētikas tehnoloģijas, piemēram, atomenerģijas jomā.

G.Daudzem paredzētas tikšanās ar Kanādas parlamenta Senāta priekšsēdētāju Noelu Kinsela (Noel Kinsela) un apakšpalātas priekšsēdētāju Pīteru Milikenu, Kanādas - Eiropas starpparlamentu asociācijas priekšsēdētāju, parlamenta Ārlietu komisijas un Sociālo lietu, zinātnes un tehnoloģijas komisijas priekšsēdētāju, multikulturālisma un kanādiešu identitātes ministru, kā arī citām amatpersonām.

Saeimas delegācija piedalīsies latviešu kopienas pasākumos Otavā un Toronto, kā arī ikgadējā Baltiešu vakarā Kanādas parlamentā, kurā Saeimas priekšsēdētājs teiks uzrunu. Pasākumā piedalīsies arī Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess (Tomas Henrik Ilvess). Delegācija apmeklēs arī Kanādas Nacionālo bibliotēku un Otavas Sirds institūtu.

Kanāda nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju PSRS un bija pirmā no G7 valstīm, kas atjaunoja diplomātiskās attiecības ar Latviju. Kanāda aktīvi atbalstīja Latvijas iestāšanos NATO. Kopš neatkarības atjaunošanas Kanāda Baltijas valstu attīstībā ir ieguldījusi vairāk kā 50 miljonus Kanādas dolāru.

Uzturoties darba vizītē ASV, G.Daudzem Vašingtonā paredzētas tikšanās ar ASV Kongresa un valdības pārstāvjiem. Vizītes galvenais mērķis ir veicināt bezvīzu režīma ieviešanu starp Latviju un ASV. Darba kārtībā būs arī jautājumi par abu valstu ekonomisko sadarbību, starptautiskajām aktualitātēm un enerģētiku.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā