Gundars Daudze tiekas ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju (foto)

(25.04.2008.)

Piektdien, 25.aprīlī, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Lietuvas Republikas parlamenta (Seima) priekšsēdētāju Česlovu Juršenu (Česlovas Juršėnas), kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē.



G.Daudze izteica gandarījumu par abu valstu parlamentu ciešo sadarbību un pauda pārliecību, ka tā būs veiksmīga arī turpmāk. „Esmu pagodināts, ka pirmā oficiāla vizīte, kurā dodas jaunievēlētais Lietuvas Seima priekšsēdētājs, ir pie kaimiņiem Latvijā,” norādīja Saeimas priekšsēdētājs.

Č.Juršens informēja, ka viens no svarīgākajiem dienas kārtības jautājumiem Lietuvas parlamentā ir Lisabonas līguma ratifikācija, kas plānota maija otrajā nedēļā. Saeimas priekšsēdētājs norādīja, ka arī Latvijas parlaments par līguma atbalstīšanu galīgajā lasījumā varētu lemt 8.maijā. „Iespējams, abas baltu tautas šo vēsturisko lēmumu pieņems vienā dienā,” teica G.Daudze.

Abu parlamentu priekšsēdētāji pārrunāja arī situāciju enerģētikas jomā. G.Daudze interesējās par jaunās atomelektrostacijas (AES) projekta virzību Lietuvā. Seima priekšsēdētājs norādīja, ka šis jautājums ir gan likumdevēja, gan izpildvaras darba kārtībā un notiek darbs pie nacionālā investora izveides. Vienlaicīgi oktobrī Lietuvā iespējams referendums, lai noskaidrotu pilsoņu viedokli par to, vai būtu jāpagarina Ignalinas AES darbība.

Parlamentu vadītāji bija vienisprātis, ka elektrotīklu staprsavienojumu izbūve ar tuvākajām Eiropas Savienības valstīm ir labs veids, kā nodrošināt Baltijas reģiona enerģētisko drošību.

Atbildot uz jautājumu par Latvijas-Lietuvas jūras robežlīgumu, G.Daudze informēja, ka pēc oficiālās vizītes Lietuvā ir aktualizējis šo jautājumu, tiekoties ar Latvijas valdības vadītāju un ārlietu ministru.

Vizītes Lietuvas Seima priekšsēdētājam plānota tikšanās arī ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani un ārlietu ministru Māri Riekstiņu, Saeimas Ārlietu komisijas un Eiropas lietu komisijas deputātiem, kā arī Satversmes tiesas priekšsēdētāju Gunāru Kūtri. Viņš apmeklēs arī Rīgas lietuviešu vidusskolu un uzņēmumu „Dzintars”, kā arī tiksies ar Latvijas izdevniecību vadītājiem un bijušo Augstākās padomes LTF frakcijas kluba prezidentu Juri Karlsonu.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā