Saeimas deputāti tiekas ar Čehijas parlamentāriešiem; Rivža: sievietēm ir jāiegūst pašpārliecinātība

(07.03.2008.)

Piektdien, 7.martā, Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja biedrs Vents Armands Krauklis un komisijas deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas delegāciju.

Tikšanās laikā puses pārrunāja ekonomiskās attīstības aktualitātes un enerģētikas politiku. 

Čehijas pašreizējais izaicinājums ir samazināt 3,2 procentu budžeta deficītu, norādīja Čehijas parlamenta Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Ludeks Šēfcigs (Ludĕk Sefzig). Tas nepieciešams, lai izpildītu Māstrihtas kritērijus pirms pievienošanās vienotajai eiro zonai. “Tas ir tikpat grūti, kā Latvijai cīnīties ar pieaugošo inflāciju un ekonomikas pārkaršanu,” atzina L.Šefcigs.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāja biedrs V.A.Krauklis čehu kolēģus informēja par mūsu valsts fiskālo politiku un strauji augošās ekonomikas stabilizēšanos. Tika pārrunāts arī pagājušajā gadā pieņemtais pretinflācijas plāns, kura taustāmie rezultāti gaidāmi šī gada otrajā pusē. “Iedzīvotājiem ir grūti saprast vienlaicīgi cenu celšanos un inflācijas paredzamo mazināšanos,” sacīja V.A.Krauklis.

Pārrunājot enerģētikas jomas aktualitātes, V.A.Krauklis pastāstīja, ka Latvijā pašlaik notiek diskusija par enerģētikas politikas nākotni un enerģētiskās neatkarības stiprināšanu. Latvijā nepieciešamas jaunas elektroenerģijas ražotnes, ņemot vērā prognozēto jaudu deficītu pēc Ignalinas reaktora slēgšanas. Tāpat nozīmīga loma ir atjaunojamajiem energoresursiem - to optimālai izmantošanai, ņemot vērā ekonomiskās, ģeogrāfiskās un tehniskās iespējas, kā arī vadoties no vides un enerģētikas attīstības aspektiem.

Čehijas kolēģi tikās arī ar Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāju Dzintaru Jaundžeikaru un komisijas deputātiem.

Dz.Jaundžeikars Čehijas kolēģus informēja, ka komisijas darbs ir saistīs ar drošības iestāžu uzraudzību un drošības apdraudējumu izvērtēšanu Latvijas, Eiropas Savienības un NATO kontekstā. Savukārt Čehijas kolēģis pastāstīja par savas valsts dienestiem, kuri uzrauga iekšējo un ārējo drošību.     

Puses pieskārās enerģētiskās drošības politikas jautājumiem, kā arī pretraķešu aizsardzības bāzes Čehijā izveides aspektiem.

Rivža: sievietēm ir jāiegūst pašpārliecinātība

Piektdien, 7.martā, Sieviešu deputāšu grupas sadarbībai ar citu valstu parlamentārietēm pārstāve Baiba Rivža diskutēja ar Zviedrijas Karalistes Riksdāga deputāti Anni Ludvigsoni (Anne Ludvigsson) par dzimumu līdztiesības politikas jautājumiem.

B.Rivža uzsvēra, ka situācija šajā jomā Latvijā mainās, tomēr sievietēm jāiegūst pašpārliecinātība un jāapzinās savas iespējas.

Tikšanās laikā tika pārrunāta līdzšinējā Latvijas un Zviedrijas nevalstisko organizāciju sadarbība un turpmākā attīstība. B.Rivža atzinīgi novērtēja īstenotos projektus izglītības un zinātnes jomā. Savukārt A.Ludvigsone minēja, ka veiksmīgi īstenota dzimumu politika sekmē arī sabiedrības un ekonomikas attīstību.

Puses apmainījās ar viedokļiem par dzimumu līdztiesības tiesisko regulējumu. B.Rivža pastāstīja, ka Latvijas likumdošanā normas, kas regulē dzimumu līdztiesības jautājumus, ir ietvertas katras nozares normatīvajos aktos. Savukārt A.Ludvigsone informēja, ka šos jautājumus Zviedrijā nosaka atsevišķs likums. Tāpat īpaša ministrija seko, lai ikviens lēmums tiktu izvērtēts no dzimumu līdztiesības perspektīvas.

Pieskaroties jautājumam par kvotu ieviešanu, kas sekmētu sieviešu īpatsvara palielināšanu parlamentā, B.Rivža atzina, ka Latvijas politiķu nostāja šajā jautājumā ir rezervēta. Savukārt A.Ludvigsone uzsvēra, ka kvotas var efektīvi izmantot, lai palielinātu sieviešu skaitu parlamentā.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā