Tiekas Latvijas un Čehijas parlamentārieši un diskutē par Lisabonas līgumu

(06.03.2008.)

Ceturtdien, 6.martā, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Čehijas parlamentu priekšsēdētājs Uldis Ivars Grava un deputāti tikās ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas delegāciju.

Abu valstu pārstāvji pārrunāja abpusējās attiecības, atzīstot, ka gan politiskajā, gan ekonomiskajā, gan kultūras jomā tās ir labi attīstītas. Abām valstīm ir līdzīga vēsture un kopīgas vērtības, ko apliecina arī dalība Eiropas Savienībā un NATO. Par labu sadarbību kultūras un izglītības jomā liecina Kārļa Universitātē Prāgā pērn atklātais latviešu valodas un literatūras lektorāts.

U.I.Grava atzina, ka politiskais dialogs starp Latviju un Čehiju ir bijis veiksmīgs jau kopš abu valstu dibināšanas 1918.gadā. Viņš norādīja, ka abu valstu parlamentos jau vairāk nekā desmit gadus darbojas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu.

Puses pārrunāja rudenī plānoto Baltijas trijnieka un Višegradas četrinieka valstu konferenci Prāgā, kas būs solis uz ciešāku Baltijas valstu un Čehijas, Slovākijas, Polijas un Ungārijas sadarbību. 

Tikšanās laikā parlamentu pārstāvji pārrunāja enerģētikas jautājumus, un Čehijas puse izteica gatavību sniegt atbalstu aktuālo elektroenerģijas apgādes problēmu risināšanā.   

Latvijas un Čehijas parlamentārieši diskutē par Lisabonas līgumu

Ceturtdien, 6.martā, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vaira Paegle un komisijas deputāti ar Čehijas Republikas parlamenta Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas delegāciju diskutēja par Lisabonas līguma ietekmi uz Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu nākotni.

Šobrīd svarīga ir diskusija par Lisabonas līgumā iekļauto normu ieviešanu dzīvē, uzsvēra V.Paegle. Viņa arī vērsa uzmanību uz parlamenta administratīvās kapacitātes lomu, vērtējot nacionālās pozīcijas.

Savukārt Čehijas Senāta Eiropas Savienības lietu komisijas priekšsēdētājs Ludeks Šēfcigs (Ludĕk Sefzig) pauda piesardzīgu viedokli par Lisabonas līguma atbilstību Čehijas nacionālajai likumdošanai, kā arī vai tajā ir ievērotas visas Čehijas pilsoņu tiesības.

Sarunas laikā tika skarta arī nacionālo parlamentu līdzdalība ES lēmumu pieņemšanas procesā. V.Paegle minēja, ka Latvijai un Čehijai jākoordinē rīcība nacionālo parlamentu līmenī, tādējādi panākot lielāku ietekmi abām valstīm svarīgu jautājumu risināšanā.

Runājot par enerģētikas politiku, puses bija vienisprātis par nepieciešamību atbalstīt atjaunojamo energoresursu izmantošanu un enerģijas taupīšanas programmas.
 

 

Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā