Saeimas priekšsēdētājs apliecina ieinteresētību veidot vēl ciešākas Latvijas un Gruzijas attiecības; Saeimas priekšsēdētājs saņem uzaicinājumu doties oficiālā vizītē uz Slovākiju

(29.02.2008.)

Piektdien, 29.februārī, Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tikās ar Gruzijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Konstantīnu Korkeliju (Konstantin Korkelia), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. 

Pārrunājot Latvijas un Gruzijas attiecības, puses atzina, ka tās ir pragmatiskas un pēdējā laikā kļuvušas aizvien ciešākas. G.Daudze apliecināja ieinteresētību arī starp abu valstu parlamentiem veidot uz savstarpēju ieinteresētību balstītu ciešu sadarbību dažādos līmeņos.

Puses bija vienisprātis, ka Gruzijas vēstniecības atvēršana Rīgā pagājušajā gadā un abu valstu rezidējošo vēstnieku nozīmēšana ir būtiski priekšnoteikumi, lai abu valstu sadarbība kļūtu vēl aktīvāka.

Gruzijas vēstnieks augstu novērtēja Latvijas atbalstu Gruzijai ceļā uz Eiropas Savienību (ES) un transatlantiskajām organizācijām un norādīja, ka viņa valstij ir ļoti būtiska Latvijas pieredze un palīdzība reformu procesā, harmonizējot nacionālo likumdošanu ar ES tiesību aktiem.

K.Korkelija apliecināja, ka Gruzija ir ieinteresēta attīstīt ekonomiskās un kultūras attiecības un izteica ierosinājumu Latvijā organizēt Gruzijas biznesa forumu, kas veicinātu jaunas sadarbības iespējas abu valstu uzņēmējiem. Savukārt G.Daudze aicināja iepazīt un izmantot tās biznesa iespējas, ko Gruzijas uzņēmējiem ceļā uz Eiropas valstu tirgiem var sniegt Latvijas priekšrocības.

Abas puses sarunā pieskārās arī gaidāmajām Gruzijas parlamenta vēlēšanām un Gruzijas un Krievijas attiecību attīstībai. 
  
Saeimas priekšsēdētājs saņem uzaicinājumu doties oficiālā vizītē uz Slovākiju

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 29.februārī, tikās ar Slovākijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ivanu Špildu (Ivan Špilda), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Puses pauda gatavību parlamentu līmenī veicināt Latvijas un Slovākijas sadarbību. Tostarp Slovākijas vēstnieks izteica ielūgumu Saeimas priekšsēdētājam doties oficiālā vizītē uz Slovākiju.

Saeimas priekšsēdētājs atzinīgi novērtēja Slovākijas vēstniecības iniciatīvu noslēgt starpministriju līgumu par sadarbību izglītībā un zinātnē.

Tikšanās laikā G.Daudze norādīja, ka ir svarīgi veicināt abpusēju investīciju piesaisti un ekonomisko sadarbību nozarēs ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, informācijas tehnoloģiju jomā un finanšu sektorā.

Puses diskutēja arī par enerģētikas jautājumiem un Lisabonas līguma ratifikāciju abu valstu parlamentos. G.Daudze informēja, ka vakar Lisabonas līgums tika nodots izvērtēšanai visām Saeimas komisijām.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā