Saeimas priekšsēdētāja biedres tikās ar Itālijas vēstnieku; Saeimā pārrunā Latvijas un Kanādas attiecības

(13.02.2008.)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone trešdien, 13.februārī, tiekoties ar Itālijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Frančesko Pučo (Francesco Puccio), atzina, ka attiecības starp abām valstīm ir stabilas un dinamiskas.

Saeimas priekšsēdētāja biedre uzsvēra parlamentāro sakaru nozīmi. „Sekosim gaidāmajām parlamenta vēlēšanām Itālijā, lai turpinātu starpparlamentāro sadarbību,” sacīja K.Pētersone.

Priekšsēdētāja biedre minēja, ka mūsu valstī par Itāliju ir potenciāli liela interese un abu valstu sadarbībai ir plašas nākotnes perspektīvas. Savukārt vēstnieks apliecināja savas valsts uzņēmēju interesi par Latviju gan kā Baltijas reģiona valsti, gan kā Skandināvijas un Krievijas kaimiņvalsti. Viņš arī informēja, ka viens no viņa darba uzdevumiem vēstnieka amatā ir atbalstīt Itālijas uzņēmējus, attīstot savu darbību Latvijā. K.Pētersone un F.Pučo atzina, ka abām valstīm svarīgi attīstīt sadarbību ekonomikas, tirdzniecības un tūrisma jomā.

Tika pārspriesta arī iespēja paātrināt Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu ratifikāciju Itālijas parlamentā.

Puses arī pieskārās Eiropas Savienības (ES) aktualitātēm, tostarp Lisabonas līguma ratifikācijai savu valstu parlamentos un tā ietekmei uz ES kopīgo nākotni.

Vineta Muižniece tiekas ar Itālijas vēstnieku Frančesko Pučo

Trešdien, 13.februārī, Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece tikās ar Itālijas Republikas ārkārtējo pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Frančesko Pučo (Francesco Puccio), lai pārrunātu abu valstu divpusējās sadarbības aktualitātes un attīstības jautājumus.

„Latvijai un Itālijai ļoti svarīgi arī nākotnē veicināt parlamentāro sadarbību, jo līdzšinējā pieredze liecina, ka šāda dialoga forma ir bijusi ļoti rezultatīva, nozīmīgu mērķu sasniegšanā. Arī šobrīd abām valstīm ir daudz jautājumu, kuru risināšanā mēs vēlētos vienotu Eiropas Savienības nostāju, piemēram, enerģētikas politika un Lisabonas līguma ratifikācijas aktualitāte,” uzsvēra V.Muižniece.

Saeimas priekšsēdētāja biedre informēja vēstnieku, ka Latvija ir plānojusi ratificēt Lisabonas līgumu šī gada pavasarī, un abas puses vienojās, ka šī līguma ratifikācijai ir liela nozīme Eiropas Savienības kopējā attīstībā.

V.Muižniece pauda cerību, ka F.Pučo arī no savas puses aktīvi turpinās atbalstīt veiksmīgi uzsākto sadarbību tūrisma jomā. Puses bija vienisprāt, ka Latvijas pievienošanās Šengenas līguma zonai ir pozitīvs solis līdzšinējās sadarbības veiksmīgai attīstībai arī nākotnē.

„Latvijai tāpat kā citām Eiropas valstīm viens no lielākajiem izaicinājumiem globalizācijas periodā ir dabas un kultūrvēsturisko vērtību saglabāšana,” stāsta V.Muižniece, paužot cerību, ka aizvien vairāk itāliešu iepazīs mūsu nācijas kultūras tradīcijas, piemēram, Dziesmu svētkus.

Tikšanās laikā puses pārrunāja arī abu valstu iekšpolitisko situāciju un dalījās pieredzē par Eiropas Savienības līmenī aktuālu jautājumu risināšanu nacionālajos parlamentos.

Saeimā pārrunā Latvijas un Kanādas attiecības

Trešdien, 13.februārī, deputātu grupa sadarbībai ar Kanādas parlamentu tikās ar Kanādas Ārlietu un starptautiskās tirdzniecības ministrijas Ziemeļvalstu, Centrāleiropas un Vidusjūras austrumu valstu nodaļas direktora vietnieci Kerolu Annu Veičelu (Carol Ann Weichel) un Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Klēru Pulēnu (Claire Poulin).

Tika pārrunātas Latvijas un Kanādas attiecības, tirdzniecības un ekonomiskie sakari, kā arī abu valstu dalība starptautiskajās miera uzturēšanas misijās.

Sarunas dalībnieki bija vienisprātis, ka starp abām valstīm pastāv draudzīgas un konstruktīvas attiecības. Deputāti atzinīgi novērtēja Kanādas vēstniecības Latvijā darbību un Kanādas valdības lēmumu piešķirt Latvijai bezvīzu režīmu.

K.A.Veičela deputātiem pastāstīja par politisko situāciju Kanādā un galvenajām prioritātēm valdības darbā. Tika arī skarts jautājums par Eiropas Savienības un Kanādas sadarbību tirdzniecības jomā, kā arī attiecības ar Krieviju.

Savukārt Kanādas vēstniece K.Pulēna informēja par šī gada maijā plānoto Saeimas priekšsēdētāja Gundara Daudzes oficiālo vizīti Kanādā.
 

Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā