Saeimas deputāti ar eiroparlamentārieti diskutē par Eiropas Savienības aktualitātēm; Saeimas komisijas priekšsēdētājs tiekas ar Itālijas vēstnieku

(11.02.2008.)

Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās ir bijusi veiksmīga un jaunajām dalībvalstīm tā sniegusi daudzas iespējas, pirmdien, 11.februārī, tiekoties ar Eiropas Parlamenta Eiropas Liberāļu un demokrātu grupas prezidentu Greiemu Vatsonu (Graham Watson) uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

„Latvija ar katru dienu kļūst aizvien līdzvērtīgāks spēles partneris globālās politikas veidošanā,” sarunas laikā uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja biedre.

K.Pētersone atzinīgi novērtēja arī Eiropas struktūrfondu atbalstu Latvijai un citām jaunajām ES dalībvalstīm: „Kaut arī subsīdiju apjoms vecajām un jaunajām dalībvalstīm ir atšķirīgs, pirmajos trijos gados Eiropas struktūrfondu atbalsts lauksaimniecībai ir radījis jūtamu pacēlumu. Tagad atbalsts Latvijai jākoncentrē zinātņietilpīgā un eksportspējīgā uzņēmējdarbībā.”

Arī Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Bērziņš atzina, ka ES devusi jaunas iespējas ne tikai valstij kopumā, bet arī cilvēkiem individuāli. Viņš norādīja, ka iespēja strādāt citās ES valstīs ļauj daudziem jauniem cilvēkiem gūt lielisku pieredzi.
Puses vienojās, ka jāturpina pilnveidot sadarbība ne tikai starp 27 valstu nacionālajiem parlamentiem, bet arī Eiropas Parlamenta un nacionālo parlamentu vidū.

Savukārt deputāts Augusts Brigmanis (ZZS) savas tikšanās laikā ar G.Vatsonu runāja par vides aizsardzību un ekoloģiju, globālo sasilšanu, kā arī sabiedrības veselību un citiem jautājumiem. A.Brigmanis pieskārās svarīgākajiem lauksaimniecības politikas jautājumiem, tostarp lauksaimniecības subsīdijām un atšķirībām starp vecajām un jaunajām ES dalībvalstīm. Savukārt G.Vatsons norādīja, ka Latvijai ir lieliskas iespējas organiskās lauksaimniecības attīstībai.       

Saeimas komisijas priekšsēdētājs tiekas ar Itālijas vēstnieku

Pirmdien, 11.februārī, Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC), tiekoties ar Itālijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Frančesko Pučo (Francesco Puccio), apmainījās ar viedokļiem par iekšpolitisko situāciju savās valstīs.

A.Bērziņš pastāstīja par notiekošajām izmaiņām mūsu valsts parlamenta un valdības darbā. Šobrīd ir uzsākts aktīvs dialogs ar sabiedrību, lai izskaidrotu un diskutētu par pieņemtajiem lēmumiem. Turklāt paredzētas arī regulāras Ministru prezidenta un ministru uzstāšanās un diskusijas Saeimā par svarīgākajiem valsts attīstības jautājumiem. „Mēs gribam pateikt tautai, ka esam atvērti un gribam runāt ar sabiedrību,” sacīja A.Bērziņš.

Runājot par mūsu valsts ekonomisko attīstību, A.Bērziņš uzsvēra, ka valsts attīstās stabili un orientējas uz ekonomikas ilgtspējīgu attīstību.

Savukārt F.Pučo informēja, ka ārkārtas parlamenta vēlēšanas Itālijā notiks aprīlī.

Komisijas priekšsēdētājs augstu novērtēja Romāno Prodi kā bijušā Eiropas Komisijas priekšsēdētāja sniegto atbalstu mūsu valstij pievienojoties Eiropas Savienībai.

Tikšanās noslēgumā A.Bērziņš pastāstīja par savas vadītās komisijas darbu, kas tostarp ietver likumdošanas darbu, diskusijas par starptautiskajām aktualitātēm un konceptuāliem ārpolitikas dokumentiem, kā arī Ārlietu ministrijas ieteikto vēstnieku kandidatūru izvērtēšanu.

 

Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā