Saeimas deputāti diskutē ar Bundestāga stipendiātiem par starptautisku apmaiņas programmu ieguvumiem; Latvijas un Ungārijas attiecībām ir liels nākotnes potenciāls

(05.02.2008.)

Otrdien, 5.februārī, Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Vācijas parlamentu pārstāvji tikās ar Vācijas Federatīvas Republikas Bundestāga Starptautiskās parlamentu programmas stipendiātiem.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone uzsvēra, ka šādas tikšanās būtu laba sadarbības forma arī nākotnē, lai uzklausītu stipendiātu pieredzi, jo deputāti šobrīd domā par līdzīgas programmas izveidi Latvijā. „Sākotnēji šī partnerība varētu tikt īstenota nacionālā līmenī, piemēram, ļaujot politoloģijas un jurisprudences studentiem iepazīt reālo deputātu ikdienas darbu. Tādejādi studentiem būtu iespēja klātienē iepazīties ar Saeimas darbu un lēmumpieņemšanas procesu, kā arī iegūt praktisko pieredzi, lai vēlāk veiksmīgāk veidotu profesionālo karjeru,” uzskata Karina Pētersone. Saeimas priekšsēdētājas biedre norāda, ka jau šobrīd tiek strādāts pie tā, lai ar laiku šī sadarbība varētu tikt īstenota arī starptautiskā līmenī.

Deputātu grupas sadarbībai ar Vācijas parlamentu priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (JL) uzsvēra, ka tā būtu iespēja studentiem salīdzināt Latvijas un ārvalstu deputātu praktisko darbu. Tāpat deputāti informēja, ka Latvija kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts jau šobrīd sniedz līdzīgu atbalstu tādām valstīm kā, piemēram, Moldova, Gruzija un Ukraina, uzņemot stažierus pieredzes apmaiņas iegūšanai mūsu valstī.

Savukārt Bundestāga praktikantu biedrības, kurā apvienojušies bijušie stažieri, pārstāves stāstīja par galvenajiem ieguvumiem, ko piedāvā iespēja strādāt citu valstu parlamentos - iespēja piedalīties plenārsēdēs un komisiju darbā, palīdzēt deputātiem viņu ikdienas darbu veikšanā, iegūt ne tikai akadēmiskas, bet arī praktiskas iemaņas. Klātesošie stipendiāti atzina, ka iespēja stažēties Bundestāgā ir veicinājusi arī veiksmīgāku viņu karjeras attīstību.

Deputāte Baiba Rivža (ZZS) norādīja, ka ir svarīgi izmantot ES piedāvātās iespējas, kas ir īpaši plašas izglītības un zinātnes jomā.

Tikšanās noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone uzsvēra, ka šis ir pirmais solis, domājot par pieredzes iegūšanas iespējām parlamentā, un Saeima ir atvērta priekšlikumiem un diskusijām par studentu iespējām stažēties Latvijas Saeimā.

Informācijai:

Vācijas Bundestāgs piedāvā Starptautisko parlamentu stipendiju programmu IPS (Internationale Parlaments-Stipendium) kopš 1986.gada. Līdz 2006.gadam no Latvijas tajā piedalījušies 29 stipendiāti.

Latvijas un Ungārijas attiecībām ir liels nākotnes potenciāls

Otrdien, 5.februārī, deputātu grupas sadarbībai ar Ungārijas parlamentu priekšsēdētāja Silva Bendrāte un deputāti tikās ar Ungārijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ištvānu Mohāči (Istvan Mohacsi).

Deputātu grupas vadītāja S.Bendrāte pauda prieku, ka Ungārijas parlamentā ir izveidota grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentu. S.Bendrāte uzsvēra, ka tas dos iespēju veidot aktīvāku sadarbību starp abu valstu parlamentiem, savukārt vēstnieks izteica atbalstu turpmākai parlamenta grupu sadarbībai.

Puses bija vienisprātis, ka abpusējai sadarbībai starp valstīm ir liels potenciāls nākotnē. Tika atzīts, ka daudzpusīgu sadarbību starp abām valstīm sekmēs nesenā Ungārijas vēstniecības atvēršana Latvijā un šogad plānotā Latvijas vēstniecības atvēršana Ungārijā. Vēstnieks tostarp arī minēja iespēju, izveidot tiešos avioreisus starp Latviju un Ungāriju.

Tikšanās laikā tika pārrunāti arī Eiropas Savienības (ES) aktuālie jautājumi - ES paplašināšanās un Reformu līgums. S.Bendrāte uzsvēra, ka Latvija atbalsta turpmāku ES paplašināšanos un jaunajām dalībvalstīm jāatbilst izvirzītajiem kritērijiem. Ungārija bija pirmā ES valsts, kas ratificēja Reformu līgumu un vēstnieks pauda viedokli, ka arī pārējās valstis to ratificēs un līgums stāsies spēkā kā plānots 2009.gadā. Runājot par enerģētikas jautājumiem, S.Bendrāte atzina, ka Latvijā notiek aktīva diskusija par enerģētikas politiku, savukārt vēstnieks minēja, ka būtiska ir enerģijas dažādība un taupīšana, kā arī videi draudzīgas atjaunojamas enerģijas attīstība.

I.Mohāči pauda vēstniecības atbalstu valodas kursu organizēšanā, uzaicinot vieslektoru uz Latvijas Universitāti.


Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā