Lībiņa-Egnere Moldovas parlamenta vicespīkerei uzsver abu valstu izcilo politisko dialogu

(16.10.2014.)

Latvijai un Moldovai ir nepieciešamie priekšnosacījumi parlamentārās sadarbības stiprināšanai – izcils politiskais dialogs, nodibinātas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem un interese sadarboties nozaru komisiju līmenī. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, ceturtdien, 16.oktobrī, vizītes Moldovā laikā tiekoties ar Moldovas Republikas parlamenta priekšsēdētāja biedri Lilianu Palihoviči (Liliana Palihovici).

Abu valstu parlamentu administrāciju līmenī ir parakstīts Saprašanās memorands, sacīja I.Lībiņa-Egnere, apliecinot gatavību turpināt dalīties Latvijas uzkrātajā reformu īstenošanas pieredzē, kā arī Saeimas pieredzē, pilnveidojot likumdošanas procesu, uzlabojot parlamentāro kontroli pār valdību, informējot sabiedrību par parlamenta darbu, izmantojot informācijas tehnoloģijas likumdošanā un uzturot dialogu ar pilsonisko sabiedrību. I.Lībiņa-Egnere un Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs tikšanās laikā informēja, ka dialogs ar sabiedrību ir viena no Latvijas parlamenta prioritātēm un tādēļ Saeima ir gatava pieredzes apmaiņas programmā par šo jomu uzņemt Moldovas kolēģus.

Sarunā puses bija vienisprātis, ka Latviju un Moldovu saista ciešas un draudzīgas divpusējās attiecības, un abas valstis ir ieinteresētas tās padziļināt visos līmeņos un sadarbības jomās, tostarp tirdzniecībā, izglītībā, kultūrā un tūrismā. I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka abu valstu ciešo attiecību pamatā ir kopīga vēsturiskā pieredze un līdz ar to – izpratne par pieredzēto un tālākajiem valsts attīstības mērķiem.

Pārrunājot Eiropas Savienības (ES) un Moldovas attiecības, Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Asociācijas nolīguma parakstīšana šī gada jūnijā ir vēsturisks pagrieziena punkts, kas paver plašu ceļu ES un Moldovas sadarbībai. I.Lībiņa-Egnere pauda cerību, ka nākamā gada maijā Rīgā gaidāmajā Austrumu partnerības samitā ES un Moldova kopā varēs izvērtēt sākotnējos nolīguma īstenošanas rezultātus. Savukārt L.Palihoviči pateicās, ka Latvija bija viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kas ratificēja ES un Moldovas Asociācijas nolīgumu, tādējādi apliecinot Latvijas konsekvento nostāju Moldovas atbalstam un eirointegrācijas centieniem. Viņa arī pateicās par Latvijas atbalstu Moldovai sarunās par bezvīzu režīmu ar Šengenas zonas valstīm.

Tikšanās laikā I.Lībiņa-Egnere un L.Palihoviči pārrunāja arī jautājumus par sieviešu līdzdalību politikā, kas patlaban ir viens no Moldovas parlamenta darba kārtības jautājumiem.

Tikšanās laikā pārrunāta arī drošības situācija reģionā un notikumi Ukrainas austrumos. Ukrainas kontekstā I.Lībiņa-Egnere uzsvēra vienošanās par pamieru īstenošanas nozīmi, akcentējot nepieciešamību to ievērot abām pusēm un nepieļaut iesaldēta konflikta izveidošanos.

I.Lībiņa-Egnere un A.Klementjevs no 15. līdz 18.oktobrim darba vizītē uzturas Moldovas Republikā. 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde