Inese Lībiņa-Egnere Saeimā tiekas ar Francijas Senāta parlamentāriešiem

(19.06.2014.)
VideoGalerija

Latviju un Franciju kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis saista gan aktīvs dialogs starptautiskajās organizācijās, gan daudzveidīga divpusējā sadarbība ekonomikā, izglītībā, zinātnē, kultūrā un drošības jomā. Turklāt abām valstīm ir potenciāls šo sadarbību padziļināt. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, ceturtdien, 19.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Francijas Republikas Senāta Francijas-Latvijas sadarbības grupas deputātiem.

Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Francijas parlamentāriešiem un arī Francijas parlamenta abās palātās ir deputātu grupas sadarbībai ar Saeimas deputātiem. Tas apliecina abu valstu draudzību arī parlamentu līmenī, kolēģiem no Francijas parlamenta sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre. Arī Francijas parlamentārieši pauda gandarījumu, ka sadarbības grupas ir instruments abu valstu dialoga pilnveidošanai.

Sarunā I.Lībiņa-Egnere pateicās Francijai par Latvijas iespēju iepazīties ar tās pieredzi zemes tirgus jomā, jo tieši patlaban Saeimā notiek darbs pie grozījumiem likumā, kas ieviesīs būtiskas izmaiņas mūsu valsts lauksaimniecības zemes tirdzniecībā.

Pārrunājot abu valstu sadarbību drošības jomā, Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka Latvijas lēmums par mūsu valsts Nacionālo bruņoto spēku karavīru dalību Eiropas Savienības militārajā operācijā Centrālāfrikas Republikā apliecina mūsu valsts solidaritāti ar Franciju un Eiropas Savienības dalībvalstīm kopumā. Militārā operācija, kurā sešu mēnešus, sākot no jūnija, piedalīsies līdz 40 mūsu valsts karavīru, Eiropas Savienības līmenī ir lielākā mūsu valsts militārā klātbūtne ārpus Latvijas. Francijas parlamentārieši uzsvēra, ka augstu novērtē Latvijas dalību šajā Eiropas Savienības militārajā operācijā.

Tikšanās laikā pārrunāti arī drošības politikas jautājumi Eiropā saistībā ar ģeopolitisko situāciju un notikumu attīstību Ukrainā. Tās kontekstā I.Lībiņa-Egnere pauda bažas par iespējamajiem drošības riskiem, kas varētu tikt radīti NATO sabiedrotajiem un partneriem saistībā ar Francijas „Mistral” klases kuģu darījuma īstenošanu ar Krieviju. Francijas pārstāvji informēja, ka tas ir komerciāls darījums un nepastāv iemeslu, lai tas apdraudētu Baltijas vai citu valstu drošību, kā arī apliecināja, ka atkarībā no notikumu attīstības lēmuma pieņemšana ir atlikta līdz šī gada oktobrim.

Francijas Republikas Senāta Francijas–Baltijas valstu parlamentārās draudzības grupas priekšsēdētājs Žans Desesārs (Jean Desessard), Francijas–Latvijas parlamentārās draudzības apakšgrupas priekšsēdētājs Žaks Ležandrs (Jacques Legendre) un Francijas–Latvijas sadarbības grupas deputāti vizītē Latvijā uzturas no 18.līdz 21.jūnijam.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645251545864/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=DVXnbSb1JLo&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde