Saeimas priekšsēdētāja tiekas ar Ķīnas Šansī provinces Tautas kongresa vadītāju

(29.05.2014.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, uzturoties oficiālajā vizītē Ķīnā, ceturtdien, 29.maijā, tikās ar Šansī provinces Tautas kongresa vadītāju Džao Ledzji (Zhao Leji).

 Tikšanās laikā puses pārrunāja gan Latvijas un Ķīnas ekonomisko attiecību uzlabošanu - sadarbību transporta un loģistikas jomā, gan arī Latvijas interesi piesaistīt Ķīnas investīcijas un sadarbības pilnveidošanu izglītības un kultūras jomā. „Sadarbība kultūrā, zinātnē un izglītībā ir ne mazāk būtiska par sadarbību ekonomikā un politiskajā līmenī, tāpēc Latvijas un Ķīnas divpusējās attiecībās tā ieņem nozīmīgu vietu,” D.Ledzji sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka Ķīna ar tās 5000 gadu seno vēsturi un bagāto kultūras mantojumu ir īpaši pievilcīgs sadarbības partneris.

 „Šovasar – laikā, kad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta – Latvijā gaidāmajā Pasaules koru olimpiādē piedalīsies teju 70 kori ar vairāk nekā 2000 dziedātājiem no Ķīnas. Šis vērienīgais pasākums un citi kultūras notikumi tuvina ne vien abas valstis, bet arī Latvijas un Ķīnas iedzīvotājus,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Izglītība būs viens no būtiskākajiem darba kārtības jautājumiem Latvijas prezidentūrā Eiropas Savienības Padomē 2015.gada pirmajā pusē, sacīja S.Āboltiņa, informējot, ka šajā laikā Latvija rīkos Eiropas un Āzijas izglītības ministru tikšanos.

Pārrunājot Latvijas un Ķīnas sadarbību izglītībā, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka šobrīd ķīniešu valoda tiek pasniegta sešās universitātēs, un apliecināja, ka Konfūcija institūts ļoti aktīvi veicina ķīniešu valodas apguvi Latvijā. Latvija ir ieinteresēta aktīvākā studentu apmaiņā starp abu valstu augstākās izglītības iestādēm un zinātniskajiem institūtiem.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja informēja Šansī provinces Tautas kongresa vadītāju par viesošanos Pekinas Svešvalodu Universitātē un pauda gandarījumu, ka tā un Latvijas Universitāte tuvākajā nākotnē plāno sākt mācībspēku apmaiņu.

Saeimas priekšsēdētāja no 24. līdz 31.maijam uzturas oficiālā vizītē Ķīnā. Tās laikā Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Visķīnas Tautas kongresa priekšsēdētāju Džanu Dedzjanu (Zhang Dejiang), Ministru prezidentu Li Kecjanu (Li Keqiang). Tāpat Latvijas delegācija Ķīnā tikās ar latviešu diasporas pārstāvjiem un viesojās Pekinas Svešvalodu Universitātē un Ķīnas vadošajā informācijas tehnoloģiju uzņēmumā Huawei.

S.Āboltiņu vizītē pavada Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Dana Reizniece-Ozola un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Ozoliņš.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde