Saeimas priekšsēdētāja Moldovas studentiem: izvēle par labu integrācijai Eiropā ir jūsu pašu rokās

(14.05.2014.)

„Pirms divām nedēļām Latvija atzīmēja desmitgadi kopš mūsu valsts pievienojās Eiropas Savienībai. Lai arī desmit gadi nav ļoti ilgs laiks, tas ir pietiekami garš periods, kas atspoguļo virkni ieguvumu no dalības tajā. Tagad izvēle, cik ciešu integrāciju Eiropā vēlaties, ir jūsu moldāvu rokās.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 14.maijā, darba vizītes laikā Moldovā tiekoties ar Moldovas studentiem, lai diskutētu par nacionālo parlamentu lomu Eiropas integrācijas procesā. S.Āboltiņa Moldovā uzturas kopā ar citiem Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) nacionālo parlamentu vadītājiem. NB8 valstu spīkeri šo Austrumu partnerības valsti apmeklē pēc Latvijas parlamenta priekšsēdētājas iniciatīvas.

Raksturojot nacionālo parlamentu lomu Eiropas integrācijas procesā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka valstij būtiski pirms lieliem lēmumiem panākt politisko vienprātību. Saeimas priekšsēdētāja studentiem sacīja, ka 1995.gadā visas Latvijas parlamentā pārstāvētās politiskās partijas vienojās vēlmē pievienoties Eiropas Savienībai (ES), taču vienlaikus apsolīja mūsu valsts ļaudīm, ka tas būs tautas lēmums, jo Latvijai šo lielo pārmaiņu priekšvakarā bija jāgroza Satversme.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētāja dalījās Latvijas pieredzē, kuru mūsu valsts uzkrāja laikā pirms pievienošanās ES. „Pirms referenduma par Latvijas dalību Eiropas Savienībā mēs ieguldījām daudz darba, īstenojot virkni reformu. Saeimā tika izveidota Eiropas lietu komisija, kurā ministrijas prezentēja Latvijas nacionālās pozīcijas pievienošanās sarunām. Tādējādi diskusijās un lēmumu pieņemšanas procesā vienlīdz tika iesaistītas gan valdībā pārstāvētās, gan opozīcijas partijas,” sacīja S.Āboltiņa.

Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka ceļš uz dalību ES nebija viegls, taču mūsu valsts to paveica kopā ar Latvijas ļaudīm. „Pilsoniskajai sabiedrībai, tostarp studentu organizācijām, bija un joprojām ir nozīmīga loma, aizvien ciešāk integrējoties Eiropā,” sacīja S.Āboltiņa un īpaši akcentēja arī parlamenta nozīmi, jo tieši likumdevējs kalpo par diskusiju platformu, kurā pārstāvēti visas sabiedrības viedokļi.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja studentiem uzsvēra praktiskos ieguvumus no dalības ES, tostarp faktu, ka ERASMUS programmā 22 tūkstoši Latvijas studentu ir devušies uz citām dalībvalstīm pilnveidot zināšanas un uzkrāt darba pieredzi. Diskusijas ietvaros S.Āboltiņa Moldovas studentus informēja arī par citiem ieguvumiem, piemēram, mūsu valsts pievienošanos eirozonai un investīcijām Latvijas ekonomikā, infrastruktūrā un lauksaimniecībā.

S.Āboltiņa no 12. līdz 14.maijam kopā ar citiem NB8 valstu nacionālo parlamentu vadītājiem darba vizītē uzturas Moldovā. Vizītes laikā S.Āboltiņa tikās ar Moldovas prezidentu Nikolaji Timofti (Nicolae Timofti), parlamenta priekšsēdētāju Igoru Kormanu (Igor Corman) un politisko grupu līderiem, kā arī parlamenta priekšsēdētāja vietnieci Liljanu Palihoviči (Liliana Palihovici) un Ministru prezidentu Jurji Ljanku (Iurie Leanca). Tāpat vizītes laikā Saeimas priekšsēdētāja piedalījās apaļā galda diskusijā ar Moldovas nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde