Āboltiņa ASV parlamenta spīkeram: spēcīga transatlantiskā partnerība ir izšķiroša cīņā ar drošības apdraudējumiem un ekonomisko recesiju

(10.10.2013.)

Spēcīga transatlantiskā partnerība un ASV iesaiste Eiropas jautājumu risināšanā ir izšķiroša, lai stātos pretī modernās pasaules drošības izaicinājumiem, ekonomikas recesijai, kā arī veicinātu demokratizācijas procesu pasaulē. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, Vašingtonā tiekoties ar ASV parlamenta Pārstāvju palātas spīkeru Džonu Bēneru (John Boehner). Saeimas priekšsēdētāja Amerikas Savienotās Valstis apmeklē darba vizītē.

„Latvija augstu novērtē faktu, ka ASV nekad nav atzinušas Baltijas valstu okupāciju. Abu valstu stratēģisko partnerību raksturo arī nozīmīgais ASV atbalsts, ko esam saņēmuši jau kopš neatkarības atjaunošanas,” norādīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot – abu valstu attiecības raksturo savstarpēja uzticēšanās, sadarbība un – pats būtiskākais – kopīgas vērtības.

Pārrunājot ES un ASV attiecības, S.Āboltiņa uzsvēra – eiropieši un amerikāņi ir ciešāki sabiedrotie, un transatlantisko saišu stiprināšana ir pastāvīgi bijusi Latvijas prioritāte ES ārpolitikā. Mūsu interesēs ir saglabāt pastāvīgu ASV klātbūtni un iesaisti Eiropas reģionam būtiskos jautājumos, pauda Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot - strādājot kopā, Eiropa un Amerika var efektīvāk risināt mūsdienu pasaules izaicinājumus.

Latvija ir ieinteresēta, lai ASV ciešāk iesaistās mūsu reģiona enerģētiskās drošības jautājumos, atzina S.Āboltiņa, uzsverot, ka ASV vienmēr ir bijusi mūsu drošības advokāte šī jēdziena visplašākajā nozīmē. Intensīvāka sadarbība enerģētiskās drošības jomā un alternatīvu enerģijas avotu izmantošanā ir izšķiroši svarīga, lai novērstu energoapgādes instrumentu izmantošanu ģeopolitiskai ietekmei un pilnveidotu Baltijas valstu ekonomisko potenciālu.

Saeimas priekšsēdētāja uzaicināja Dž.Bēneru pārskatāmā nākotnē vizītē apmeklēt Latviju, tādējādi personīgi godinot mūsu valstu stratēģisko partnerību.

Saeimas priekšsēdētāja no 7. līdz 11.oktobrīm darba vizītē apmeklē Amerikas Savienotās Valstis. Vizītes ietvaros S.Āboltiņai plānotas tikšanās arī ar ASV Senāta senatoru un Ārlietu komitejas Eiropas lietu apakškomitejas priekšsēdētāju Krisu Mērfiju (Chris Murphy), kā arī Filadelfijas mēru Maiklu Nuteru (Michael Nutter) un mēra vietnieku, ekonomikas un tirdzniecības attīstības vadītāju Alanu Grīnbergu (Alan Greenberg). Saeimas priekšsēdētāja tiksies arī ar ASV latviešu diasporas pārstāvjiem. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde