Solvita Āboltiņa: Latvijai un Lietuvai tuvākajos gados daudz kopīgu izaicinājumu

(10.01.2013.)
VideoGalerija

„Tuvākie gadi mūsu valstīm būs pilni izaicinājumu — Lietuva jau šī gada otrajā pusē uzņemsies prezidentūru Eiropas Savienības Padomē, bet Latvija — divus gadus vēlāk. Mums ir jāpanāk labvēlīgi lēmumi attiecībā uz nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu, progress enerģētikas jautājumos un jārisina transporta infrastruktūras attīstības projekti.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 10.janvārī, Saeimas namā tiekoties ar Lietuvas Republikas Ministru prezidentu Aļģirdu Butkeviču (Algirdas Butkevičius).

Puses bija vienisprātis, ka liela nozīme būs abu valstu pieredzes apmaiņai, gatavojoties gaidāmajām prezidentūrām Eiropas Savienības Padomē. „Ļoti svarīgi, ka Latvija un Lietuva sadarbojas gaidāmo prezidentūru Eiropas Savienības Padomē ietvaros. To apliecina arī Baltijas Asamblejas pagājušajā gadā pieņemtais paziņojums par Baltijas valstu prezidentūrām, kurā Latvija, Lietuva un Igaunija apņemas izmantot to prezidentūras, lai veiktu ciešāku reģionālo koordināciju Baltijas valstu kopējo interešu jautājumos,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa arī uzsvēra, ka Latvija no Lietuvas vēlas pārņemt Austrumu partnerības samita organizēšanas stafeti. „Neformāli esam vienojušies ar mūsu prezidentūras trio partneriem Luksemburgu un Itāliju, ka Austrumu partnerības samits varētu notikt Latvijā tās prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā 2015.gada pirmajā pusē,” teica Saeimas priekšsēdētāja. Savukārt Lietuvas Ministru prezidents uzaicināja Latvijas pusi apmeklēt Lietuvas organizēto Austrumu partnerības samitu šī gada novembrī.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka Latvija jau nākamgad labvēlīga lēmuma gadījumā plāno ieviest eiro. A.Butkevičs apsveica Latviju ar virzību uz eirozonu, un, izsakot atbalstu šajā jautājumā, norādīja, ka tas dos virkni priekšrocību.

Vērtējot abu valstu divpusējās attiecības, S.Āboltiņa uzsvēra: „Baltijas valstu sadarbība ir mūsu lielākā ārpolitiskā vērtība, un jo īpaši Latvijas un Lietuvas kā vienīgo baltu tautu sadarbība ir īpaši sargājama.” Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka Lietuvas Ministru prezidenta pirmā ārvalstu vizīte ir tieši Latvijā, tādējādi turpinot tradīciju, kuru abas valstis ievēro arī parlamentu vadītāju līmenī.

Sarunā ar Lietuvas Ministru prezidentu S.Āboltiņa abu valstu sadarbību raksturoja kā veiksmīgu gan izpildvaras, gan parlamentārā līmenī un apliecināja Latvijas interesi tuvākajos gados veidot ļoti ciešu sadarbību. Tikšanās laikā pārrunātas arī šī gada Baltijas Asamblejas prioritātes.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632483517259/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=kVZbbogePmM

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde