Āboltiņa pasaules parlamentu līderēm uzsver Latvijas sasniegto sieviešu līdztiesības jomā

(04.10.2012.)
Galerija

„Latvijā, salīdzinot ar lielu daļu citām pasaules valstīm, ir sasniegti labi rezultāti sieviešu līdztiesības un līdzdalības jomā. Mūsu valstī sievietes veiksmīgi darbojas gan politikā un uzņēmējdarbībā, gan akadēmiskajā jomā un citās valsts attīstībai svarīgās nozarēs.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra ceturtdien, 4.oktobrī, Indijas galvaspilsētā Ņudeli vadot diskusiju bloku par dzimumlīdztiesību parlamentos, kas norisinājās pasaules parlamentu līderu - sieviešu konferences ietvaros.

„Latvijā ap 30 procentu uzņēmēju ir sieviešu, arī vairāk nekā 30 procentu rektoru un augstākas izglītības iestāžu vadītāju ir sievietes. Saeimā brīvās un demokrātiskās velēšanās bez papildu sieviešu līdzdalību veicinošiem instrumentiem ir ievēlētas 23 deputātes. Lai arī šie statistiskas dati kopumā liecina par Latvijas sasniegumiem dzimumlīdztiesības jomā, tomēr jāatzīst, ka joprojām dzīvi ir arī dažādi stereotipi un aizspriedumi, ar kuriem sabiedrībā būtu jācīnās,” norādīja S.Āboltiņa.
 
S.Āboltiņa uzsvēra, ka sieviešu līdztiesība un līdzdalība politiskajos procesos ir jāatbalsta gan vietējā un nacionālā, gan globālā līmeni. „Pasaules parlamentu līderēm, savstarpēji daloties pieredzē, ir iespējams uzlabot sabiedrības līdzdalību politiskajos procesos kopumā. Arī Latvijas pieredze, sākot ar sieviešu līdztiesības idejām pagājušā gadsimta sakumā līdz pat demokrātijas un pilsoniskas sabiedrības attīstībai pēdējo 20 gadu laikā, var būt noderīga un izzināšanas vērta citām pasaules valstīm,” sacīja S.Āboltiņa.
 
Saeimas priekšsēdētāja ceturtdien, 4.oktobrī, vadīja konferences diskusiju bloku „Dzimumlīdztiesība parlamentos”, kur diskutēja par instrumentiem dzimumlīdztiesības veicināšanai pasaules parlamentos, līdzsvara nepieciešamību starp profesionālo dzīvi un ģimeni, kā arī par parlamenta iekšējo kultūru.

Konferenci organizē Starpparlamentu savienība sadarbībā ar Indijas parlamentu. Starpparlamentu savienība ir lielākā un vecākā starpparlamentu organizācija, kas dibināta 1889.gadā un apvieno 155 valstu parlamentus.


Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631681437211/




Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde