Ojārs Kalniņš aicina ES pārstrukturēt ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju

(13.03.2012.)

Eiropas Savienības (ES) iecerētās ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju nebūs efektīvas, jo no tām cietīs nevis Lukašenko režīms, bet gan tikai vienas dalībvalsts – Latvijas – uzņēmēji. To Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš uzsvēra, 11. un 12.martā, piedaloties ES prezidējošās valsts Dānijas rīkotajā ES nacionālo parlamentu Ārlietu komisiju priekšsēdētāju sanāksmē.

„Sanāksmē piedalījās ne tikai dalībvalstu parlamentārieši, bet arī Dānijas ārlietu ministrs Villijs Sevndals un Eiropas Savienības augstā pārstāve ārlietu jautājumos Ketrīna Eštone. Sarunās ar viņiem aicināju pārstrukturēt Eiropas Savienības ekonomiskās sankcijas, lai tās būtu patiesi efektīvas un mudinātu Lukašenko mainīt savu politiku, nevis atstātu negatīvu iespaidu tikai uz Latvijas ekonomiskajām interesēm,” pauž O.Kalniņš.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Kopenhāgenā uzsvēra, ka ES jāreaģē uz cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā, tomēr visiem spertajiem soļiem jābūt patiesi efektīviem, pārdomātiem un visaptverošiem. Patlaban izvēlētais ekonomisko sankciju modelis primāri skartu tikai Baltkrievijas un Latvijas ekonomiskās attiecības.

„Sarunā ar Ketrīnu Eštoni un Dānijas ārlietu ministru uzsvēru, ka jādara viss, lai Baltkrievija atbrīvotu politieslodzītos un ievērotu cilvēktiesības. Tomēr pagaidām piedāvātās sankcijas būtu tik šauras, selektīvas un neefektīvas, ka Lukašenko režīms tās vispār nejustu. Savukārt Latvijas uzņēmēji no tām ciestu, un tādēļ Latvijai šāds sankciju veids nav pieņemams,” norāda O.Kalniņš.

Sanāksmē Kopenhāgenā O.Kalniņš arī atgādināja, ka nevienas pret Baltkrieviju noteiktās ekonomiskās sankcijas nestrādās pietiekami efektīvi, kamēr vien tām nebūs Krievijas atbalsts.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā