Āboltiņa sarunā ar Gruzijas premjerministru: Latvijas prioritāte ir ekonomiskās sadarbības stiprināšana

(14.02.2012.)

Ņemot vērā abu valstu veiksmīgo politisko dialogu, Latvijas prioritāte sadarbībā ar Gruziju patlaban ir ekonomisko sakaru stiprināšana, oficiālās vizītes ietvaros tiekoties ar Gruzijas premjerministru Niku Gilauri (Nika Gilauri), uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Latvija bija viena no valstīm, kas vissmagāk cieta no globālās finanšu un ekonomiskās krīzes. Taču pašreizējie makroekonomiskie rādītāji ļauj mums nākotnē raudzīties ar optimismu un mūsu uzņēmēji aktīvi meklē jaunas iespējas citu valstu tirgos. Mūsu valstu aktīvā politiskā sadarbība ir radījusi visus priekšnoteikumus ari tirdzniecības apjoma pieaugumam,” Gruzijas premjerministram sacīja Saeimas priekšsēdētāja.   

Pārrunājot līdzšinējo ekonomisko sadarbību, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka pagājušajā gadā pieaudzis abu valstu savstarpējās tirdzniecības apjoms. Taču Latvijas un Gruzijas savstarpējā tirdzniecība joprojām neatspoguļo ekonomiskās sadarbības patieso potenciālu, sacīja S.Āboltiņa.

Tādēļ šī gada pavasarī, kad Latvijā plānota Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili (Mikheil Saakashvili) vizīte, tiks rīkots uzņēmējdarbības veicināšanas forums. Šāds forums abu valstu uzņēmējiem dos iespēju vienoties par konkrētiem projektiem, kas kāpinās ekonomisko sadarbību abu valstu starpā, informēja Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija redz plašākas sadarbības iespējas tādās jomās kā informāciju tehnoloģijas, tūrisms, farmācija, pārtikas ražošana un būvniecība.

Savukārt, tiekoties ar Gruzijas ārlietu ministru Gregoriju Vašadzi (Gregory Vashadze), pārrunātas Gruzijas un Eiropas Savienības attiecības. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka Latvija atbalsta Gruzijas centienus tuvināties Eiropas Savienībai. Gruzija izmanto un pārņem Latvijas reformu pieredzi. Gruzija ir Latvijas divpusējās attīstības sadarbības partnervalsts kopš 2005.gada un sešos gados īstenoti vairāk nekā 30 attīstības projekti tādās jomās kā, piemēram, tieslietu sistēmas un pašvaldību reformas, pilsoniskās sabiedrības attīstība, robežsardze un vēlēšanu organizēšana.

Pēc Gruzijas parlamenta priekšsēdētāja Dāvida Bakradzes (David Bakradze) ielūguma Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa 13. un 14.februārī oficiālā vizītē apmeklē Gruziju. Vizītes ietvaros S.Āboltiņa tiekas ar augstākajām valsts amatpersonām, pārrunājot abu valstu sadarbības jautājumus un iespējas aktivizēt kontaktus ekonomikas jomā. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada deputātu grupas sadarbībai ar Gruzijas parlamentu priekšsēdētājs Dzintars Zaķis un Gruzijas sadarbības grupas priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Vējonis.

 

 
Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā