Saeimas Ārlietu komisija tiekas ar ASV Valsts departamenta pārstāvi

(25.03.2009.)

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (LPP/LC) un komisijas deputāti otrdien, 24.martā, tikās ASV Valsts sekretāra palīga vietnieku Stjuartu Džonsu (Stuart Jones).

Tikšanās laikā tika pārrunāta politiskā un drošības situācija Eiropā, īpašu uzmanību pievēršot Balkānu reģionam. Kā sarunā norādīja A.Bērziņš, miera un labklājības nodrošināšana Balkānos ir ļoti būtiska ne tikai šī reģiona valstīm, bet arī visai Eiropai.

Ārlietu komisijas deputāti akcentēja nepieciešamību turpināt Eiropas Savienības (ES) un NATO paplašināšanos, uzņemot eiroatlantiskajās organizācijās arī Balkānu reģiona valstis. Ārlietu komisijas priekšsēdētājs prognozēja, ka pilnīgu stabilitāti Bosnijā un Hercegovinā, Kosovā, Maķedonijā un citās reģiona valstīs varētu sniegt to pievienošanās transatlantiskajām struktūrām.

Savukārt ASV valsts sekretāra palīga vietnieks, kurš atbildīgs tieši par Balkānu un Adrijas reģiona jautājumiem, akcentēja jaunās ASV prezidenta administrācijas īpašo ieinteresētību Balkānu reģiona stabilitātē. Neskatoties uz ekonomisko krīzi ASV nav samazinājusi ārpolitikai paredzētos līdzekļus un dažādos projektos Balkānu reģionā tiek ieguldīts pat aizvien lielāks finansējums, norādīja S.Džonss.

Ārlietu komisijas deputāte Sandra Kalniete (PS) aicināja ASV nemainīgi lielu uzmanību pievērst pilsoniskās sabiedrības veidošanai Balkānu reģionā. Mūsu pieredze liecina, ka spēcīga pilsoniskā sabiedrība ir viens no būtiskākajiem demokrātijas balstiem, norādīja deputāte.

Kā Balkānu reģionālajai drošībai īpaši nozīmīgu S.Džonss minēja arī NATO un ES sadarbības stiprināšanu. Piemēram, Bosnijā un Hercegovinā ir izvietoti tikai divi tūkstoši ES misijas karavīru, tomēr to klātbūtnei šajā valstī ir ļoti būtiska simboliska nozīme, norādīja S.Džonss. Viņš arī pateicās par Latvijas līdzdalību NATO miera uzturēšanas misijā Kosovā.  


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā