Saeimas frakciju un komisiju pārstāvji tiekas ar Eiropas Parlamenta prezidentu

(21.08.2008.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze, Saeimas frakciju un komisiju pārstāvji šodien tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) prezidentu Hansu Gertu Poteringu (Hans-Gert Pöttering).

Tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības (ES) paplašināšanos, attiecībām ar kaimiņvalstīm, Lisabonas līguma ratifikācijas procesu, enerģētikas un lauksaimniecības politiku.

H.G. Poterings vairākkārt uzsvēra, ka nepieciešams spēcināt nacionālo parlamentu sadarbību ar EP, tādējādi veicinot stabilitāti Eiropas Savienībā (ES) kopumā. Viņš arī pateicās Saeimas deputātiem, jo Latvijas parlaments bija viens no pirmajiem, kas ratificēja Lisabonas līgumu.

Diskutējot par enerģētikas politiku, Saeimas deputāti norādīja, ka ES būtu jāsniedz lielāks atbalsts starpsavienojumu izbūvei, lai tādējādi veicinātu sadarbību starp Austrumeiropas un Rietumeiropas valstīm, kā arī pievērsās jautājumam par emisijas kvotām.

Saeimas deputāti uzrunāja arī jautājumu par vienlīdzīgas attieksmes principu pret visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem, jo, ņemot vērā vienoto tirgu un elektroenerģijas cenas, atšķirīgie maksājumi dažādām dalībvalstīm nelabvēlīgi ietekmē jauno dalībvalstu lauksaimnieku situāciju.

H.G.Poterings norādīja, ka šobrīd tiek diskutēts, kā lauksaimniecības attīstību kopumā padarīt efektīvāku. Vienlaikus EP prezidents uzsvēra, ka šo procesu veicinātu arī Lisabonas līguma ratifikācija, kas dotu EP likumdevēja funkciju, jo šobrīd ES loma lauksaimniecības politikas jautājumos ir konsultatīva.

Saeimas frakciju un komisiju pārstāvji ar EP prezidentu pārrunāja arī situāciju Gruzijā, un H.G.Poterings uzsvēra, ka kopīga Eiropas Parlamenta nostāja varētu būt septembra sākumā.

Preses dienests

Piektdien, 5.jūlijā