Zanda Kalniņa-Lukaševica ASV biznesa delegācijai: Latvija ir izcila vieta investīcijām

(26.07.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica piektdien, 26.jūlijā, parlamentā uzņēma Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Kalifornijas pavalsts finanšu ministri Fionu Ma (Fiona Ma) un biznesa delegāciju. Sarunā lielākā uzmanība tika pievērsta Latvijas augstajai starptautiskajai konkurētspējai un biznesa vides pievilcībai investīcijām, kā arī spējai pielāgoties mainīgajai starptautiskai situācijai un stiprināt Latvijas drošību un ekonomisko noturību.

“Latvijai un ASV ir lieliskas, laika pārbaudi izturējušas, uzticamas politiskās attiecības. Tieši sadarbībai ekonomikā ir potenciāls vēl vairāk stiprināt abu valstu attiecības un dot konkrētu ekonomisku atdevi abām pusēm. Vēlamies piesaistīt Latvijai ievērojamas investīcijas un attīstīt biznesa projektus kopā ar partneriem no ASV. Latvija ir izcila vieta investīcijām,” sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica.

Latvijā ir uzticama, dinamiska un starptautisko reitingu atzīta uzņēmējdarbības un investīciju vide. Starptautiskajā nodokļu konkurētspējas indeksā Latvija ieņem augsto otro vietu attīstīto valstu starpā, atzīmēja Z.Kalniņa-Lukaševica. Latvijā ir ļoti attīstītas informācijas tehnoloģiju un komunikācijas, enerģētikas un bioekonomikas jomas. Tāpat pēdējos gados strauji attīstās militārā rūpniecība. Esam ieinteresēti stiprināt sadarbību ar ASV un piesaistīt investīcijas šajās un citās potenciālajās nozarēs, tostarp transporta infrastruktūras attīstībai, pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

“Latvija spēj ātri pielāgoties jaunām situācijām un izaicinājumiem. Lēmumu pieņemšanas ātrums un elastība ir būtisks pienesums mūsu konkurētspējai,” potenciālajiem investoriem sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica. Sarunā cita starpā kā piemērs tika minēta Latvijas spēja operatīvi atteikties no Krievijas gāzes un aizvietot to ar citu, uzticamu valstu resursiem, kā arī pāreja uz zaļo enerģiju. Saeimas priekšsēdētāja izcēla Latvijas zinātnieku un uzņēmēju dinamisko rīcību, ieviešot un attīstot zaļās enerģētikas sektoru, īpaši pievēršot uzmanību zaļā ūdeņraža ražošanai un potenciālajam pielietojumam nākotnē.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda pateicību ASV par tās ilgtermiņa atbalstu Latvijai un būtisko lomu reģiona aizsardzības garantēšanā, kā arī atzīmēja ASV spēku klātbūtnes Latvijā nozīmi uzticamai NATO atturēšanas un aizsardzības stratēģijai.

ASV biznesa delegācija izrādīja īpašu interesi par tīrās enerģijas, transporta un digitalizācijas jautājumiem, kā arī sadarbību drošības un aizsardzības jomā. Kalifornijas pavalsts finanšu ministres vadītās biznesa delegācijas sastāvā bija uzņēmumi un investori, kas pārstāv ASV enerģētikas, finanšu, privātā kapitāla un robotikas nozares – “Hermes Deployment Corporation”, “Morrison Consulting”, “Clean Energy Technologies”, kā arī Kalifornijas pavalsts senatori Džošs Ņūmens (Josh Newman) un Bobs Hercbergs (Bob Hertzberg).

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319153968/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.jūlijā
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
14:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štata biznesa pārstāvju delegāciju