Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar Izraēlas, Francijas un Vācijas vēstniekiem

(25.07.2024.)

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ceturtdien, 25. jūlijā, parlamentā tikās ar Izraēlas, Francijas un Vācijas vēstniekiem. Vēstnieki bija ieradušies atvadu vizītēs.

Sarunā ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Šāronu Rapaportu Palgi (Sharon Rappaport Palgi), Saeimas priekšsēdētāja apliecināja solidaritāti Izraēlai cīņā pret Hamās un citām teroristiskajām grupām. Puses pārrunāja ģeopolitiskās situācijas radītos izaicinājumus, tostarp teroristisko organizāciju un to atbalstošo valstu destabilizējošo darbību. D.Mieriņa pauda cerību par drīzu vienošanos par ķīlnieku atgriešanu un situācijas deeskalāciju. Vēstniece pateicās Latvijai par atbalstu un novērtēja Latvijas nostāju starptautiskajā arēnā. Sarunas laikā tika pārrunāta valstu divpusējā sadarbība, parlamentārie kontakti un iespējas paplašināt ekonomiskās saites starp Latviju un Izraēlu.

Tiekoties ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Aurēliju Ruajē-Gunēnu (Aurélie Royet-Gounin) D.Mieriņa uzsvēra pieaugošo divpusējās sadarbības dienaskārtību, sadarbību drošības jautājumos, kā arī atbalstu Ukrainai. Drošības kontekstā sarunas laikā tika specifiski izcelta dezinformācija kā Krievijas arvien plašāk izmantotais instruments situācijas destabilizēšanai dažādās valstīs un reģionos. Saeimas priekšsēdētāja ar Francijas vēstnieci pārrunāja gatavošanos Parīzes Olimpiskajām spēlēm, vēstniecei cita starpā izsakot pateicību par Latvijas sniegto atbalstu drošības stiprināšanā spēļu norises laikā.

Savukārt sarunā ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Kristianu Heltu (Christian Heldt) D.Mieriņa izcēla Latvijas un Vācijas ciešo sadarbību aizsardzības jomā. Vācu bruņoto spēku klātbūtnei reģionā, tostarp Vācijas gaisa spēkiem Lielvārdē, ir ievērojama loma Baltijas reģiona aizsardzībā, pauda Saeimas priekšsēdētāja. D.Mieriņa norādīja, ka pretgaisa aizsardzības sistēmas iepirkums no Vācijas paver jaunas iespējas valstu sadarbībai militārās industrijas jomā. Puses bija vienisprātis, ka drošība un atbalsts Ukrainai ir šā brīža galvenā prioritāte.

Tiekoties ar vēstniekiem, D.Mieriņa aktualizēja Starptautiskās Krimas platformas lomu Ukrainas atbalstam un pauda gandarījumu, ka Francijas un Vācijas parlamentu spīkeri jau apstiprinājuši Saeimas priekšsēdētājas ielūgumu piedalīties Starptautiskās Krimas platformas trešajā parlamentārajā samita, kas oktobrī notiks Rīgā.

Sarunās ar Francijas un Vācijas vēstniekiem D.Mieriņa atzinīgi vērtēja vēstniecību ieguldījumu franču un vācu valodas apguves veicināšanā Latvijas skolās.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Izraēlas, Francijas un Vācijas vēstniekiem par aktīvo darbu un personīgo ieguldījumu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā, novēlot vēstniekiem veiksmi tālākajā karjerā.

 

Foto no tikšanās ar Izraēlas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319123463
Foto no tikšanās ar Francijas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319112312
Foto no tikšanās ar Vācijas vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720319130864
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.jūlijā
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
14:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Amerikas Savienoto Valstu Kalifornijas štata biznesa pārstāvju delegāciju