Saeimas priekšsēdētāja un Ruandas prezidents pārrunā valstu sadarbības stiprināšanu un izceļ atbalstu Ukrainai

(02.10.2024.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa trešdien, 2.oktobrī, parlamentā uzņēma Ruandas Republikas prezidentu Polu Kagami (Paul Kagame) un pārrunāja ciešākas sadarbības iespējas, tostarp ekonomikā, un izcēla atbalstu Ukrainai.

Šī ir pirmā valsts vadītāja līmeņa vizīte Latvijā no Āfrikas kontinenta. Pēdējos gados cenšamies veidot ciešākas saites ar ģeogrāfiski tālākām valstīm, tostarp Āfrikas kontinentā, akcentēja D.Mieriņa, uzsverot, ka šī vizīte sniegs jaunu impulsu aktīvākai sadarbībai dažādās jomās. Savukārt Ruandas prezidents akcentēja, ka sadarbojoties mēs kopīgiem spēkiem stiprinām savu valstu brīvību, neatkarību un labklājību.

Sarunā piedalījās arī  Saeimas sekretārs Edvards Smiltēns, sekretāra biedrs Jānis Grasbergs un Ārlietu komisijas priekšsēdētājas biedre, Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Āfrikas reģiona parlamentiem locekle Irma Kalniņa.

D.Mieriņa apliecināja, ka Latvija novērtē iniciatīvu uzstādīt Rīgā piemiņas plāksni 1994.gadā Ruandā pret tutsi īstenotā genocīda upuriem. Arī mēs apzināmies vēsturiskās atmiņas uzturēšanas nozīmi, sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Ceram, ka piemiņas plāksnes atklāšana būs aizsākums jaunām tradīcijām, kas ne tikai stiprinās mūsu saites, bet arī rosinās diskusiju par iekļaujošu sabiedrību veidošanu, cīņu pret naida runu un dezinformāciju.

“Arī Latvijas vēsturē ir sāpīgas lappuses. Mēs caur šo pieredzi skatāmies arī uz notiekošo Ukrainā, kas cīnās par suverenitāti un savas nācijas izdzīvošanu. Mēs Latvijā ļoti labi saprotam, uz ko ir spējīga agresorvalsts Krievija. Mūsdienās atkal redzam šīs agresora zvērības un noziegumus, kas nedrīkst palikt nesodīti,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja.

Uzsverot nepieciešamību aizstāvēt starptautiskās tiesības un ANO Hartas principus, D.Mieriņa apliecināja, ka novērtējam Ruandas atbalstu Ukrainai, kā arī dalību pirmajā miera samitā Šveicē.

Saeimas delegācija uzsvēra sadarbības iespējas ekonomikā, aicinot veicināt kontaktus starp uzņēmējiem. Tāpat deputāti izcēla Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas sektoru, it sevišķi digitalizācijas jomu, un puses bija vienisprātis par sadarbības potenciālu tautsaimniecībā.

Puses sprieda arī par parlamentārā dialoga attīstību, kam labu pamatu var sniegt deputātu grupas sadarbības veicināšanai. Tāpat izcelta augstā sieviešu līdzdalība politikā. Ruanda ir pirmajā vietā pasaulē pēc sieviešu skaita parlamentā – apakšpalātā 61 procents deputātu ir sievietes, bet augšpalātā – 38 procenti. Saeimā 31 procents deputātu ir sievietes, kas arī ir salīdzinoši augsts rādītājs.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320785312
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 2.oktobrī
08:30  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas kopsēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas kopsēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas, Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
12:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Ruandas Republikas prezidentu V.E. Paul Kagame
12:30  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces tikšanās ar Japānas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Yasushi Takase
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
15:30  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde