Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar Nīderlandes, Šveices un Izraēlas vēstniekiem un pārrunā vienotu atbalstu Ukrainai

(10.09.2024.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa otrdien, 10.septembrī, parlamentā uzņēma Nīderlandes, Šveices un Izraēlas vēstniekus, pārrunājot gan divpusējo sadarbību, gan atbalstu Ukrainai un aizsardzības spēju stiprināšanu.

Sarunā ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Klaudiju Magdalenu Njo Pītersi (Claudia Magdalena Njoo Pieterse) pārrunāta nepieciešamība kopīgiem spēkiem stiprināt Eiropas Savienības un NATO ārējo robežu.

Nīderlandes vēstniece pauda solidaritāti un atbalstu Latvijai saistībā ar Krievijas militārā drona incidentu Latvijas teritorijā. Saeimas priekšsēdētāja un vēstniece bija vienisprātis, ka valstis ir cieši sabiedrotie Eiropas Savienībā un NATO, kas līdzīgi raugās uz izaicinājumiem un apdraudējumiem.  Nīderlandes karavīri stiprina visa reģiona drošību ar savu klātbūtni Lietuvā, un Nīderlandei šī gada beigās pārņemot NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju.

D.Mieriņa akcentēja, ka aizsardzība ir definēta kā galvenā prioritāte arī mūsu nākamā gada budžetā. Arī 2025.gada valsts budžetā plānojam aizsardzībai novirzīt vairāk nekā trīs procentus no iekšzemes kopprodukta.

Jautājums par Krievijas asiņaino karu Ukrainā un Eiropas drošību dominēja arī sarunā ar Šveices Federācijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Martinu Mišlē (Martin Michelet). D.Mieriņa izcēla Krievijas hibrīduzbrukumus Eiropas telpai, tostarp akcentējot mākslīgi radīto migrantu krīzi uz Eiropas Savienības un NATO ārējās robežas, kā arī dezinformāciju kā dažus no uzbrukuma veidiem.

Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieks pārrunāja Krievijai piemērotās sankcijas. D.Mieriņa aicināja kopīgiem spēkiem meklēt veidus, kā novērst iespēju Krievijai apiet tai piemērotās sankcijas, kā arī izcēla iespējas konfiscēt Krievijas aktīvus, līdzekļus novirzot Ukrainas atbalstam.

Sarunā ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Sandru Simoviču (Sandra Simovich), kas parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē, Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka, cīņai notiekot ne vien kara laukā, bet arī starptautiskā līmenī, ir svarīgi stiprināt demokrātisko valstu sadarbību.

“Mums jāatgādina pasaulei, ka jebkāda veida terorisms ir nosodāms, un Krievija ir teroristiska valsts. To apliecina tās pastrādātie noziegumi Ukrainā, tostarp pret civiliedzīvotājiem un bērniem,” akcentēja D.Mieriņa.

 

Foto no tikšanās ar Nīderlandes vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320213517
Foto no tikšanās ar Šveices vēstnieku: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320231599
Foto no tikšanās ar Izraēlas vēstnieci: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720320232424
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 11.septembrī
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas kopsēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
13:30  Saeimas priekšsēdētājas biedres Antoņinas Ņenaševas tikšanās ar Angolas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Manuel Pedro Chaves
15:00  Parlamentārā izmeklēšanas komisija par "Rail Baltica" projekta parlamentārās kontroles nodrošināšanu, lai apzinātu projekta īstenošanā pieļautās kļūdas un panāktu, ka tas kļūst par prioritāru valdības jautājumu un lēmumi tiek pieņemti pārskatāmi, laikus un ievērojot Latvijas valsts un visas sabiedrības intereses, ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību un valsts budžetu sēde