Inese Lībiņa-Egnere: Latvija un Bavārija var lepoties ar plaukstošu sadarbību

(16.03.2015.)
Galerija

Latvija var lepoties ar ciešo un plaukstošo sadarbību, kas izveidojusies starp mūsu valsts un Bavārijas federālās zemes uzņēmējiem un iestādēm. Esam ieinteresēti paplašināt esošos kontaktus un īstenot jaunus sadarbības projektus, tostarp aicinām Vācijas uzņēmējus novērtēt Latvijas drošo un stabilo investīciju vidi. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, Minhenē (Vācija) tiekoties ar Bavārijas federālās zemes parlamenta (landtāga) prezidenti Barbaru Štammu (Barbara Stamm).

Līdz ar Lietuvas pievienošanos eirozonai viss Baltijas reģions ir apliecinājis sevi kā stabilu un drošu investīciju vidi, pauda Saeimas priekšsēdētajas biedre, aicinot Bavārijas uzņēmējus izmantot Latvijas sniegtās priekšrocības.

Jau patlaban Latvijas un Bavārijas sadarbību ilustrē Vācijas tirgum Latvijā ražotas šokolādes trifeles, sadarbība kokapstrādes jomā, plānotas arī vācu investīcijas nanotehnoloģiju ražotnē un kūdras pārstrādes rūpnīcā Latvijā. Latvijas ražotāji regulāri piedāvā savu produkciju izstādēs Nirnbergā un Minhenē, savukārt Bavārijas uzņēmējiem ir pieejama plaša informācija par biznesa iespējām mūsu valstī. Jau maijā Minhenē notiks kontaktbirža vācu uzņēmējiem.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka Minhenē atvērta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras goda pārstāvniecība, ka sekmē sadarbību starp Latvijas un Bavārijas uzņēmējiem. Tāpat aktīvi darbojas Latvijas goda konsuls Bavārijā Georgs Klāsens (Georg Claessens), Vācijas uzņēmēju vidū popularizējot uzņēmējdarbības iespējas Latvijā.

Amatpersonas bija vienisprātis, ka būtiska nozīme sadarbības un kontaktu veidošanai ir arī tiešais avioreiss starp Rīgu un Minheni, ko Latvijas nacionālā aviokompānija nodrošina ik dienu.

Pārrunājot aktuālo ģeopolitisku situāciju, Vācijas puse uzsvēra, ka labi saprot Baltijas valstu izaicinājumus, sastopoties ar Krievijas īstenoto masīvo propagandas kampaņu plašsaziņas līdzekļos. Amatpersonas bija vienisprātis, ka objektīvas un kvalitatīvas informācijas sniegšana Eiropas Savienības (ES) krievvalodīgajai auditorijai ir ne vien atsevišķu dalībvalstu, bet visas ES uzdevums.    

Pieskaroties izglītības tēmai, I.Lībiņa–Egnere pateicās arī par Vācijas sniegto pieredzei profesionālās izglītības sistēmas pilnveidošanā. Pērn darba vidē balstītās apmācībās iesaistījās ap 500 audzēkņiem no 22 skolām, piedaloties 177 uzņēmumiem.

Bieži viesi Bavārijā ir arī Latvijas skatuves mākslinieki – sākot no kormūzikas izpildītājiem un beidzot ar „Kremerata Baltica” māksliniekiem, kuru muzicēšanas pieredze Bavārijas koncertzālēs mērāma teju divos gadu desmitos. Jau šonedēļ Bavārijas Valsts bibliotēkā plānots Raiņa un Aspazijas 150.jubilejai veltīts ieskaņas pasākums, kā arī Raiņa lugas „Zelta zirgs” vācu izdevuma prezentācija.

Saeimas priekšsēdētājas biedre no 14. līdz 17.martam uzturas vizītē Vācijā Bavārijas federālās zemes galvaspilsētā Minhenē. Saeimas priekšsēdētājas biedre vizītes ietvaros tiekas ar Bundestāga un Bavārijas landtāga amatpersonām, piedalās paneļdiskusijā par Latvijas prezidentūras prioritātēm, kā arī atklāj Latvijas mūziķu koncertprogrammu.  

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 1.jūlijā
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde