Lībiņa-Egnere Armēnijas parlamenta priekšsēdētājam: Latvija ir ieinteresēta veidot visaptverošas attiecības ar Armēniju

(22.10.2013.)
Galerija

Latvijas un Armēnijas sadarbība attīstās ļoti dinamiski, un Latvija ir ieinteresēta veidot ciešas un visaptverošas abu valstu divpusējās attiecības gan politikā, gan ekonomikā. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, darba vizītes Armēnijas galvaspilsētā Erevānā ietvaros tiekoties ar Armēnijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Hoviku Abrahamjanu (Hovik Abrahamyan).

Abas valstis vieno kopīga vēsture, savstarpēja sapratne, kā arī labi izveidota līgumtiesiskā bāze, kas veido pamatu Latvijas un Armēnijas sadarbības turpmākai sekmēšanai arī izglītībā, tūrismā un kultūrā, sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Puses bija vienisprātis, ka vizīšu apmaiņa politiskā līmenī, tostarp šī vizīte, stiprina Latvijas un Armēnijas divpusējās attiecības un veicina sadarbību ekonomikā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre teica, ka būtisku lomu starpvalstu attiecību veicināšanā ieņem politisko kontaktu veidošana un parlamentārā diplomātija, vienlaikus akcentējot veiksmīgo Latvijas un Armēnijas parlamentāro sadarbību, ko apliecina intensīva augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. „Latvijas parlamentā aizvien atceramies Jūsu un Armēnijas Nacionālās Asamblejas delegācijas neseno vizīti Saeimā. Esmu pārliecināta, ka tā deva papildu impulsu ne vien parlamentārās sadarbības pilnveidošanā, bet arī divpusējo attiecību stiprināšanā,” teica I.Lībiņa-Egnere.

Savukārt Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs sacīja, ka arī šī Latvijas parlamenta delegācijas vizīte Armēnijā apliecina abu valstu divpusējās sadarbības potenciālu un vēlmi to izmantot.

Tikšanās laikā I.Lībiņa-Egnere aicināja armēņu kolēģus pārņemt Latvijā īstenoto reformu un eirointegrācijas pieredzi, apliecinot Saeimas gatavību organizēt konkrētas apmācību programmas, tostarp par likumdošanas procesa pilnveidošanu un parlamentārās kontroles uzlabošanu, mācību vizītēs apmeklējot Saeimu.

Pārrunājot Latvijas un Armēnijas sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja, ka Latvijas uzņēmēji aktīvi meklē jaunas sadarbības iespējas. „Tieši šajā jomā abām valstīm ir liels sadarbības potenciāls. Latvijas izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums, attīstītās ostas un tranzīta infrastruktūra paver ceļus no Austrumiem uz Eiropas Savienības kopējo tirgu,” sacīja I.Lībiņa-Egnere.

Sarunā Latvijas puse informēja, ka 2015.gadā Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus un viena no mūsu valsts prioritātēm būs Austrumu partnerība, tostarp samita rīkošana.

Tāpat delegācija darīja zināmu, ka jau nākamgad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un aicināja armēņu kolēģus apmeklēt mūsu valsti šajā laikā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre no 21. līdz 25.oktobrim uzturas darba vizītē Armēnijas Republikas galvaspilsētā Erevānā. I.Lībiņu-Egneri vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs, kā arī Juridiskās komisijas deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS). Vizītes laikā delegācijai plānotas tikšanās arī ar ārlietu ministru Edvardu Nalbandianu (Edward Nalbandian), kā arī Viņa Svētību Armēņu Apustuliskās baznīcas patriarhu Katolikosu Karekinu II.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā