J.Vucāns tiekas ar Vācijas parlamentāriešiem

(02.10.2013.)
Galerija

„Latvijā esat ieradušies, lai veiktu svarīgu uzdevumu – izvēlēties tos mūsu valsts jauniešus, kuriem būs iespēja stažēties Vācijas parlamentā. Tā ir laba tradīcija, kas jauniešiem sniedz iespēju iepazīties ar likumdošanas darbu un valsti kopumā.” To Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns uzsvēra, trešdien, 2.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Starptautiskās parlamentu stipendijas kandidātu atlases komisiju.

Sveicot viesus Saeimā, J.Vucāns informēja, ka arī Saeima jau trīs gadus piedalās Starptautiskajā parlamentu stipendijas programmā un arī šī gada septembrī mūsu valsts parlamentā stažējās divi studenti no Vācijas. Jauniešiem bija iespēja iepazīt Saeimas deputātu, frakciju un komisiju darbu, kā arī vairāk uzzināt par mūsu valsti, tostarp apmeklējot kultūras pasākumus, teica Saeimas sekretāra biedrs.

Vācijas puse pauda gandarījumu, ka jauniešiem gan no Vācijas, gan Latvijas ir iespēja iepazīt parlamentāro darbu, un akcentēja – atlases komisijas intervētie jaunieši no Latvijas apliecinājuši gan lieliskas vācu valodas prasmes, gan zināšanas par politiskajiem procesiem un notikumiem Vācijā.

Tikšanās laikā pārrunātas arī aktualitātes abu valstu ekonomikā. Saeimas sekretāra biedrs informēja, ka Latvija ir soļa attālumā no vienotās Eiropas valūtas eiro ieviešanas un kopš šī gada 1.oktobra cenas jāatspoguļo arī eiro valūtā. Savukārt Vācijas parlamentārieši sacīja, ka aktīvi seko līdzi notikumiem Latvijā un novērtē pēdējos gados pieliktās lielās pūles, kas ļāvušas Latvijai nostāties uz pozitīva ekonomiskā ceļa un sekmējušas eiro ieviešanuno 2014.gada 1.janvāra.

Komentējot iespējamos izaicinājumus eiro ieviešanas procesā, Vācijas pārstāvji dalījās iespaidos par pielāgošanās laika ietekmi uz iedzīvotājiem un sacīja, ka, lai arī Vācijā vienotā Eiropas valūta ieviesta jau gandrīz pirms desmit gadiem, daļa iedzīvotāju joprojām mēdz cenas pārrēķināt Vācijas markās, tādējādi novērtējot to objektivitāti.

Tāpat J.Vucāns informēja, ka vakar Saeimā iesniegts 2014.gada valsts budžeta likumprojekts un pavadošo likumprojektu pakete, un Latvijā gaidāms intensīvs darba mēnesis, pieņemot mūsu valsts nākamā gada budžetu. Tāpat sagaidāms, ka arī Vācijas parlamentārieši intensīvi strādās pie valdības veidošanas pēc nupat notikušajām Bundestāga vēlēšanām.

Saeima katru gadu dod iespēju diviem studentiem no Vācijas iepazīt mūsu parlamenta darbu. Jaunieši Saeimā stažējas Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros, kurā jau trešo gadu iesaistās arī mūsu parlaments. Prakses vietu parasti iegūst jaunieši ar padziļinātu interesi un priekšzināšanām par Latviju un parlamentāro darbu.

Savukārt Bundestāgs Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) īsteno kopš 1986.gada, un Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157636109510385/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 4.jūlijā