S.Āboltiņa Saeimā sveic pirmo Latvijā akreditēto Etiopijas vēstnieku

(23.10.2012.)
Galerija

„Latviju un Etiopiju šķir liels ģeogrāfiskais attālums un atšķirīga vēsturiskā pieredze, bet man ir patiess prieks Saeimas namā sveikt pirmo Latvijā akreditēto Etiopijas vēstnieku. Tas ir pirmais solis abu valstu ciešāku attiecību veidošanā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa apliecināja, otrdien, 23.oktobrī, tiekoties ar pirmo Etiopijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Kassu Jilala (Kassu Yilala), kurš Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

„Ikviens diplomāts ir ziņnesis, kura uzdevums ir savas valsts iedzīvotājiem nest vēsti par iespējām sadarboties,” uzsvēra S.Āboltiņa, sveicot vēstnieku Saeimā. Puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Etiopijai ir potenciāls sadarbības attīstīšanai, tostarp ekonomikā un kultūrā. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka labs signāls parlamentārās sadarbības stiprināšanai būtu deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu izveidošana. Savukārt vēstnieks sarunā atzina, ka Etiopija būtu ieinteresēta iepazīties ar Latvijas parlamentārā darba pieredzi, un draudzīgu attiecību veidošana būtu labs pamats, lai dalītos pieredzē.

Pārrunājot abu valstu divpusējo sadarbību, Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku par Latvijas konkurētspējīgajām priekšrocībām un neseno krīzes pārvarēšanas pieredzi. „Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, kas sava izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ ir interesants ekonomiskās sadarbības partneris daudzām valstīm,” pauda S.Āboltiņa.

Savukārt Etiopijas vēstnieks atzinīgi vērtēja Latvijas sasniegumus kopš neatkarības atjaunošanas un apliecināja, ka arī Etiopijas dzinējspēks ir vēlme attīstīties. Vēstnieks informēja, ka Etiopija šobrīd ir uz demokrātijas un cilvēktiesību nostiprināšanas ceļa. Savukārt Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas gatavību dalīties Latvijas demokrātijas veicināšanas un valsts reformu pieredzē. „Latvijas Republikas Satversme ir pieņemta 1922.gadā un atjaunota pirms 22 gadiem. Nodaļa par cilvēka pamattiesībām konstitūcijai pievienota vēlāk. Tas apliecina, ka arī Latvijā cilvēktiesību jautājuma nostiprināšana ir bijusi aktuāla,” teica S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Etiopijas vēstnieka kadences laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi, tostarp Rīgas kļūšana par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā, savukārt 2015.gadā Latvija pirmo reizi kļūs par Eiropas Savienības Padomes prezidējošo valsti.

S.Āboltiņa arī aicināja vēstnieku baudīt plašo kultūras piedāvājumu Latvijā, tostarp nākamajā gadā gaidāmos Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkus: „Mūsu valsts ir labi zināma ar savām kultūras tradīcijām. Dziesmu un deju svētkos tūkstošiem iedzīvotāju no visas Latvijas sanāk kopā, lai vienotos kopīgā dziesmā.” Tāpat Saeimas priekšsēdētāja aicināja vēstnieku apmeklēt Latvijas Nacionālo operu. „Latvija ir pierādījusi pasaulei, ka arī mazā valstī ir talantīgi mākslinieki. Mēs lepojamies retajās reizēs, kad viņi uzstājas arī tepat Latvijā,” pauda S.Āboltiņa.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Etiopiju tika nodibinātas 2008.gada 11.martā. Etiopijas vēstnieks pastāvīgi rezidē Beļģijas galvaspilsētā Briselē.



Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631835038577/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=CllDzPXCRk0&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde