Andrejs Klementjevs: Latvija ir ieinteresēta attīstīt jaunas ekonomiskās sadarbības formas ar Uzbekistānu

(26.09.2012.)
Galerija

„21.gadsimta pasaulē attālumam nav nozīmes – būtiska ir abpusēja interese veidot attiecības, meklēt sadarbības partnerus un īstenot jaunus projektus. Augstu vērtējot Uzbekistānu kā sadarbības partneri transporta, tranzīta un loģistikas jomās, vēlos apliecināt, ka Latvijas uzņēmēju interese dibināt jaunus ekonomiskos sakarus ar Uzbekistānu ir saglabājusies arī pēc ekonomiskās krīzes. Ņemot vērā abu valstu ekonomiku izaugsmes iespējas, perspektīvā pastāv liels potenciāls savstarpēji izdevīgai sadarbībai,” tiekoties ar Uzbekistānas ārējo ekonomisko sakaru, investīciju un tirdzniecības ministru Eljoru Gaņmijevu (Elyor Ganiev) un Uzbekistānas tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvjiem trešdien, 26.septembrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs.

„Liela lomu abu valstu sadarbības veicināšanā ir ģeogrāfiskajam stāvoklim – Uzbekistāna ir nozīmīgs tranzīta mezgls sauszemes ceļā starp Eiropu un Austrumāziju, un Latvija ar tās attīstītajām ostām un tranzīta infrastruktūru ceļā no Austrumiem uz Eiropas Savienības kopējo tirgu. Tāpat liela nozīme ir tiešajiem avioreisiem starp mūsu valstīm,” akcentēja Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

„Līdzšinējā veiksmīgā sadarbība nemilitāro kravu tranzītā uz Afganistānu pa Ziemeļu apgādes tīklu ir radījusi labus priekšnosacījumus tālākai savstarpējo attiecību stiprināšanai transportam tranzīta un loģistikas jomās,” sacīja A.Klementjevs vienlaikus uzsverot, ka jaunas iniciatīvas transporta un tranzīta jomās var stimulēt ekonomikas integrāciju: „Latvija saredz Ziemeļu apgādes tīklu kā pamatu Jaunā zīda ceļa attīstības iniciatīvai. Ziemeļu apgādes tīklu faktiski jau pašreiz var uzskatīt par veiksmīgu reģionālo projektu transporta jomā, un tā iespējamā komercializācija nākotnē var kļūt par svarīgu pamatu drošības, stabilitātes un ekonomikas attīstībai reģionā.”

Kā perspektīvās nozares Latvijas un Uzbekistānas sadarbībai ekonomikā A.Klementjevs līdztekus esošajām minēja sadarbības padziļināšanu farmācijas, pārtikas pārstrādes rūpniecības, vides tehnoloģijas, informācijas tehnoloģiju, būvniecības un celtniecības nozarēs.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs kā veiksmīgu sadarbības modeli atzinīgi vērtēja Latvijas un Uzbekistānas Starpvaldību komisijas darbību, kas kalpo par platformu dažādu aktuālo jautājumu risināšanā un ekonomisko attiecību padziļināšanā. Tikšanās laikā A.Klementjevs vērsa klātesošo uzmanību, ka komisijas ietvaros pieņemto lēmumu realizācijai ir būtiska loma, veicinot arī Latvijas uzņēmēju interesi par Uzbekistānas tirgu.

A.Klementjevs akcentēja, ka Latvijas interesi attīstīt ekonomisko sadarbību ar Uzbekistānu apliecina arī atsevišķu pašvaldību pārstāvju un uzņēmēju delegācija, kas vizītē Uzbekistānā pavada Saeimas delegāciju, un iespēja meklēt sadarbības partnerus un dibināt nepastarpinātus kontaktus. Tāpat par abu valstu ieinteresētību biznesa attīstīšanā liecina Latvijas un Uzbekistānas kopuzņēmumu dibināšana – šogad Latvijā darbojas jau 199 kopuzņēmumi.

Saeimas priekšsēdētājas biedrs A.Klementjevs no 25. līdz 29.septembrim uzturas darba vizītē Uzbekistānā. Saeimas priekšsēdētājas biedru vizītē pavada Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētāja Elīna Siliņa un Saeimas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas apakškomisijas priekšsēdētājs Raimonds Vējonis.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 3.jūlijā
12:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde